Residentie Orkest (foto Eduardus Lee)

Wantenaar & Stravinsky

Residentie Orkest Den Haag + Vincent van Amsterdam
do 14 mrt 2024 20:15 - 22:00
do 14 mrt 2024
20:15 - 22:00
  • do 14 mrt 2024
    20:15 - 22:00
    Pauze 21:00
    Grote Zaal

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding
Inleiding door Thea Derks

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Maurice Ravel Le tombeau de Couperin
Mathilde Wantenaar Concert voor accordeon en orkest (Nederlandse première)*
Igor Stravinsky Petroesjka (versie 1947)

* het Concert voor accordeon en orkest van Mathilde Wantenaar is mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten en Société Gavigniès

Uitvoerenden

Residentie Orkest
Anja Bihlmaier dirigent
Vincent van Amsterdam accordeon

Kleurrijke nieuwe muziek van nu én een eeuw geleden

Een veelbelovend talent en twee grote componisten van de vorige eeuw staan zij aan zij in dit concert van het Residentie Orkest. Componiste Mathilde Wantenaar heeft in korte tijd een reputatie gevestigd met haar kleurrijke, aansprekende muziek. Ze schreef een nieuw accordeonconcert, wat bepaald geen alledaags genre is. De solopartij is in uitstekende handen bij de gelauwerde Vincent van Amsterdam – oud-winnaar van Dutch Classical Talent en een alleskunner op de accordeon. Van Igor Stravinsky klinkt het geliefde ballet Petroesjka. Het concert opent met Ravels orkestsuite Le tombeau de Couperin, waarvan de delen zijn opgedragen aan overleden vrienden in de Eerste Wereldoorlog.

Stravinsky schudde aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog de muziekwereld op met zijn baanbrekende balletten. Het exuberante Petroesjka is een overgangswerk van de romantische wereld van De vuurvogel naar de furieuze schandaalmuziek van Le sacre du printemps. Het Residentie Orkest, dat regelmatig acte de présence geeft in het Muziekgebouw als het gaat om hedendaags symfonisch repertoire, speelt Petroesjka in Stravinsky’s herziene versie uit 1947. 

Dit concert wordt live uitgezonden door de NTR op NPO Klassiek


Programmaboekje