New European Ensemble

1984

New European Ensemble + Boris van der Ham + Edward Snowden
wo 27 okt 2021 20:15 - 21:45
wo 27 okt 2021
20:15 - 21:45
  • wo 27 okt 2021
    20:15 - 21:45
    Grote Zaal
    Geweest

Programma

1984 (wereldpremière) met muziek van Mihkel Kerem en tekst van George Orwell

Uitvoerenden

New European Ensemble
Willem Stam cello
Boris van der Ham acteur
Edward Snowden presentatie
Gijs Besseling film
Karim Ameur vertaling en dramaturgie

Geëngageerd muziektheater over de surveillancesamenleving

Big Brother is watching you… George Orwells gevleugelde woorden uit 1984 bleken akelig profetisch: vandaag de dag worden wij voortdurend in de gaten gehouden, in de fysieke wereld én online. Het New European Ensemble brengt een indringende bewerking van Orwells roman, die misschien wel actueler is dan ooit. Klokkenluider Edward Snowden, sinds zijn onthullingen van Amerikaanse overheidssurveillance in 2013 in Russische ballingschap, geeft op film een inleiding op de thematiek van de voorstelling, waarin hij een kleine rol speelt. Ook acteur en oud-politicus Boris van der Ham speelt mee.

De Estse componist Mihkel Kerem groeide op in de nadagen van de Sovjet-Unie en kent de totalitaire staat dus uit de eerste hand. De cello vertolkt in zijn muziek de rol van Winston, die opstaat tegen het systeem. Kerems compositie won in mei 2021 de prijs voor Best Original Score bij de London Film Awards. 

Film, literatuur, documentaire en muziek versmelten in 1984 tot een levendige en geëngageerde voorstelling over technologie, privacy en vrijheid. Is de dystopische samenleving uit 1984 al werkelijkheid geworden, of kunnen we het tij nog keren?

Voorbeschouwing in NRC
Joep Stapel schreef over 1984 een voorbeschouwing in NRC van 20 oktober. Stapel sprak met musici van New European Ensemble en componist Mihkel Kerem over de achtergronden en totstandkoming van deze productie, en over de rol van klokkenluider Edward Snowden. 'Orwells 1984 is niet iets uit Stalins tijd. Dit speelt nu'.

Lees artikel

Let op! Dit is een verplaatst concert uit seizoen 19/20 of 20/21 waarvan de oorspronkelijk gekochte kaarten nog geldig zijn. Heb je al kaarten in bezit? Dan is het niet nodig om opnieuw kaarten te kopen.