Louis Andriessen (foto: Marco Borggreve)

Asko|Schönberg

Drie decennia Andriessen
do 23 mei 2019 20:15 - 22:15
do 23 mei 2019
20:15 - 22:15
  • do 23 mei 2019
    20:15 - 22:15
    Pauze 21:10
    Grote Zaal
    Geweest

Programma

17.00 uur / 4'33 / Concert
Een gratis toegankelijk extra concert door José Duarte Pinto Silva die verschillende werken van Louis Andriessen speelt op het klavecimbel.

19.00 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding
In de inleidingenreeks Louis' Legacy spreekt Jacqueline Oskamp met een componist wiens carrière begon als student bij Louis Andriessen. Vandaag: Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki.

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma

Louis Andriessen
Dances
Louis Andriessen Hoketus
Louis Andriessen La Passione

met nooit eerder in Nederland vertoonde visuals door videokunstenaar Jaap Drupsteen

Uitvoerenden

Asko|Schönberg
Reinbert de Leeuw
dirigent
Jaap Drupsteen video
Cristina Zavalloni en Claron McFadden zang
Frederieke Saeijs viool

Drie composities tonen in vogelvlucht de carrière van Louis Andriessen in dit openingsconcert van het Andriessen Festival. Videokunstenaar Jaap Drupsteen creëert visuals bij alle drie de werken, voor een spectaculaire totaalervaring die deze avond voor het eerst in Nederland te zien zijn. Het oudste stuk van de avond, Hoketus (1976), ontstond vlak na Andriessens internationale doorbraakwerk De Staat. Van de radicale ‘beukmuziek’ van Hoketus is het een unieke reis naar de zinnelijke klankwereld van La Passione (2002).

Andriessen schreef het extatische Dances oorspronkelijk in 1991 voor een choreografie van Bianca van Dillen. Dances, voor sopraan en ensemble, voert de luisteraar mee naar de wereld van de paranormale waarneming – een gave die gepaard gaat met angst en dramatiek. In La Passione (2002) voor stem, viool en ensemble achtervolgt de viool op een diabolische manier de stem. Andriessen baseerde het op het claustrofobische universum van de Italiaanse gedoemde dichter Dino Campana. De versie van La Passione met Drupsteens visuals was eerder te zien op het Acht Brücken Festival. De visuals bij Dances zijn een wereldpremière.

Asko|Schönberg is ensemble in residence.

Tijdreis door Andriessens oeuvre 

Onderdeel van:
Andriessen Festival