La Consagración de la Primavera

Israel Galván + Daria van den Bercken + Gerard Bouwhuis
Wed 10 Nov 2021 20:15 - 21:30
Wed 10 Nov 2021
20:15 - 21:30

Program

19.00 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding
Inleiding door Pedro G. Romero (in Spaans en simultaan vertaald)

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Israel Galván
Solo
Igor Stravinsky Le sacre du printemps voor twee piano's
Domenico Scarlatti Sonate in b K87
Frederic Rzewski Winnsboro Cotton Mills Blues 

21.45 uur / Nagesprek o.l.v. Annette Embrechts

Credits

Israel Galván dans, choreografie, dramaturgie
Daria van den Bercken piano
Gerard Bouwhuis piano

Ruben Camacho lichtontwerp 
Pedro León geluid 
Pablo Pujol decor en technische leiding
Balbi Parra regieassistent
Reyes Muriel del Pozo kostuums 

Van Spaanse flamenco naar Le sacre du printemps

Stravinsky’s ballet Le sacre du printemps en de flamencodans: beide worden gekenmerkt door strakke en complexe ritmes. Flamencovernieuwer Israel Galván brengt de flamenco en Stravinsky samen als hij in de voetsporen treedt van de legendarische eerste choreograaf-danser van de Sacre, Vaslav Nijinski. De beroemde choreografie van Nijinksi veroorzaakte bij de première in 1913 een groot schandaal, en ook Galván doet met zijn radicale vernieuwingen de flamenco op zijn grondvesten trillen. 

‘Dit is mijn bijdrage aan Stravinsky: ik maak van mijn lichaam het percussieve instrument van zijn werk’, aldus Galván. De ‘Nijinski van de flamenco’, zoals hij in de jaren 90 werd gedoopt, wórdt hier Nijinski. Met zijn lichaam als klankkast geeft hij zich volledig over aan de pianopartituur van de Sacre, waarin ritme de stuwende kracht is.

‘Le sacre du printemps is een ontmoeting met een werk dat iedereen kent. De Sacre dansen betekent dat ik me moet verhouden tot een plek waar geen vrijheid is, omdat iedereen het kent en gedanst heeft. Het is een geweldige uitdaging om zo getrouw mogelijk de partituur te volgen en binnen deze strengheid te voelen dat je iets nieuws te vertellen hebt.’ - Israel Galván

Inleiding om 19.00 uur
In deze lezing laat Pedro G. Romero (Aracena, 1964), artistiek adviseur van Israel Galván sinds het prille begin van diens carrière, diverse artiesten de revue passeren die in zijn optiek het flamencopanorama radicaal veranderd hebben. En opent hij de discussie over de betekenis van de flamenco als artistiek genre, als hedendaagse kunstvorm in het bredere podiumkunstenveld.

Bekijk video van de repetitie

Interviews en radioreportage
Muziekjournalisten Annette Embrechts en Erik Voermans spraken met Galván voor respectievelijk de Volkskrant en Het Parool. Hans Smit was bij een repetitie en maakte een radioverslag voor NPO Radio4. Galván: ‘Vanaf de eerste tel verander ik het podium in een arena’.

Beluister radioreportage

Lees interview in de Volkskrant

Lees interview in Het Parool


I.s.m. Instituto Cervantes