Flamenco Criollo

Aruán Ortiz Ensemble (Cuba-España)
Sun 14 Nov 2021 20:15 - 21:45
Sun 14 Nov 2021
20:15 - 21:45

Program

20.15 uur / Grote Zaal
Concert Aruán Ortiz Ensemble

21.45 uur / Grote Zaal
Nagesprek

Credits

Aruán Ortíz Ensemble:
Aruán Ortiz piano, muzikale leiding, composities, arrangementen
Malika Zarra zang
Susana Orta zang
Ismael de la Rosa ‘Bolita’ flamencozang
George Ziadeh luit
Martín Meléndez cello
Fernando Favier Flamenco en Afro-Cubaanse percussie
Inor Sotolongo Afro-Cubaanse percussie
Yomar Amador Afro-Cubaanse percussie
Niurka Agüero Afro-Cubaanse dans
María Moreno flamencodans

Wervelende mix van flamenco en Afro-Cubaanse ritmes

De Cubaanse pianist Aruán Ortiz stelde op verzoek van de Flamenco Biënnale een uniek ensemble samen om de roots van de flamenco te onderzoeken. Musici uit Marokko, Palestina, Cuba, de VS en Spanje brengen melancholische klanken uit Al-Andaluz en energieke ritmes uit Afrika in verrassende hedendaagse composities. Ze laten horen hoe Moorse melodieën via Spanje in de 17e en 18e eeuw naar het koloniale Cuba reisden en een belangrijke rol in Cuba’s muzikale smeltkroes speelden.

‘Aruán Ortiz is one of the most versatile and exciting pianists of his generation’ schreef Downbeat over zijn soloalbum Cub(an)ism en beoordeelde het met vijf sterren. Ortiz emigreerde in 2008 van Cuba naar New York en bouwde in korte tijd een flinke naam op met werk voor onder andere jazzensembles, orkesten, kamermuziek en films. In zijn werk komen jazz en klassiek samen, met een knipoog naar zijn Cubaanse roots.

Interview met Aruán Ortiz in NRC
Leendert van der Valk sprak voor NRC met Aruán Ortiz over de totstandkoming van Flamenco Criollo. ‘Muziekgeschiedenis gaat altijd over mensen. Als ze reizen, elkaar ontmoeten, samen dronken worden, dan brengen ze stijlen bij elkaar.’

Lees interview


Flamenco Biënnale creatie 2021