De Mozart-kwintetten: vijf en twee

Ruysdael Kwartet + Scott Dickinson
Tue 1 Feb 2022 17:00 - 18:15
Tue 1 Feb 2022
17:00 - 18:15

Program

Wolfgang Amadeus MozartStrijkkwintet nr. 5 in D KV 593
Wolfgang Amadeus Mozart Strijkkwintet nr. 2 in c KV 406

Credits

Ruysdael Kwartet:
Joris van Rijn viool
Emi Ohi Resnick viool
Gijs Kramers altviool
Jeroen den Herder cello

Scott Dickinson altviool

Het altvioolkwintet verheven tot genre op zich

De Strijkkwartet Biënnale 2022 is helaas geannuleerd in verband met de coronamaatregelen. Kaartkopers hebben bericht ontvangen over de afhandeling van hun aankoop.

Mozarts Tweede strijkkwintet is eigenlijk een arrangement van een van Mozarts eerdere werken. Waarschijnlijk omdat het een arrangement was, nam Mozart het ook in eerste instantie niet op in zijn catalogus van composities. Het lijkt dus bijna alsof Mozart tot dan toe nog niet zo overtuigd was van de strijkkwintetbezetting. Drie kwintetten later is Mozart duidelijk wél overtuigd: hij heeft het altvioolkwintet verheven tot een genre op zich.

Het lijkt misschien vreemd, een focus op kwintetten op een strijkkwartetfestival. Maar het is juist de perfectie van het strijkkwartet – de ultieme balans en zeggingskracht van twee violen, een altviool en een cello – die Mozart inspireerde om ook buiten de grenzen van het strijkkwartet te experimenteren. Hij voegde daarom nog een altviool toe. In het ideale geval biedt deze symbiose tussen kwartet en altviolist de mooiste kamermuziek die er is.