Vox humana

Claron McFadden + Alexander Melnikov
Thu 22 Dec 2022 20:15 - 22:00
Thu 22 Dec 2022
20:15 - 22:00

Program

19.15 uur / Foyerdeck 1
Inleiding door Michel Khalifa

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Sergej Prokofjev 5 Liederen zonder woorden
John Cage Aria
Luciano Berio Sequenza III 
Cathy Berberian Stripsody 
Oliver Knussen Whitman Settings voor sopraan en piano
Alfred Schnittke Improvisation und Fuge
Erwin Schulhoff Sonata Erotica 
George Crumb Apparition: Elegiac songs and vocalises

Na afloop / Entreehal / Popup-concert 'The Big Loud Thing 003'
door Ensemble Klang en Neo-fanfare 9x13
Louis Andriessen
M is for Man, Music, Mozart

Credits

Claron McFadden zang
Alexander Melnikov piano

Twintigste-eeuwse stemkunst in al haar vormen

Zangeres annex stemkunstenaar Claron McFadden is al decennia een vaste waarde in de nieuwste muziek, geroemd om haar virtuoze beheersing én haar intense zeggingskracht. Met pianopoëet en geestverwant Alexander Melnikov brengt McFadden vanavond een zinderend programma van 20e-eeuwse vocale composities: van de virtuoze solo’s van Luciano Berio en diens muze Cathy Berberian tot indringende liedcycli van Sergej Prokofjev, Oliver Knussen en George Crumb. ‘An exhilerating and unorthodox show’, volgens The Independent.

Net als Knussen nam Crumb de lyriek van Walt Whitman als uitgangspunt. Crumb zoekt de grenzen op van wat er vocaal en pianistisch mogelijk is, maar de pijnlijk mooie melodielijn en glinsterende pianokleuren maken van Apparition een verrukkelijke luisterervaring. In de grafisch genoteerde werken van John Cage, Berio en Berberian mag McFadden alles uit de kast halen – Berberians Stripsody ziet er zelfs uit als een strip. En in Erwin Schulhoffs orgastische Sonata Erotica moeten zangeres én publiek de schaamte voorbij.

Afterconcert

The Big Loud Thing 003
Ongeveer een kwartier na de afloop van het hoofdconcert, spelen Ensemble Klang en Neo-fanfare 9x13 in de Entreehal als extraatje nog een kort concert van ongeveer een half uur: The Big Loud Thing 003. Zij doen dat later dit seizoen bij nog twee concerten. De data staan verderop op deze pagina bij 'Achtergrond'.

Aanleiding is het feit dat 50 jaar geleden De Volharding werd opgericht, als straatorkest van Louis Andriessen en Willem Breuker. Het orkest groeide uit tot een icoon in de Nederlandse ensemblecultuur. In aanloop naar de concertavond Mapping Andriessen op 13 april 2023 in het Minimal Music Festival, eert Ensemble Klang dit unieke orkest met vijf pop-upconcerten, waarvan vanavond het derde.

Uitvoerenden
Ensemble Klang
Neo-fanfare 9x13

Programma
Louis Andriessen M is for Man, Music, Mozart

Programmaboekje