Todos los fuegos el fuego (S I M I L A R 2)

Amstel Quartet + Keuris Quartet
Sat 15 Apr 2023 15:30 - 17:00
Sat 15 Apr 2023
15:30 - 17:00

Program

Maxim Shalygin Todos los fuegos el fuego (S I M I L A R 2) 

Credits

Amstel Quartet:
Vitaly Vatulya sopraansaxofoon
Olivier Sliepen altsaxofoon
Bas Apswoude tenorsaxofoon
Harry Cherrin baritonsaxofoon

Keuris Quartet:
Evgeny Novikov sopraansaxofoon
Andreas Mader altsaxofoon
Michal Grycko tenorsaxofoon
Juan Manuel Dominguez baritonsaxofoon

Explosie van kleur en emotionaliteit

Todos los fuegos el fuego is het tweede deel van Maxim Shalygins grootse cyclus S I M I L A R, die in het Minimal Music Festival voor het eerst in samenhang te horen is. Een homogene klank laten exploderen in kleur en emotionaliteit, dat is het uitgangspunt van S I M I L A R. Na Lacrimosa voor zeven violen componeerde Shalygin Todos los fuegos el fuego voor acht saxofoons. De uitvoering is in voortreffelijke handen bij het Keuris Quartet en het Amstel Quartet, die in 2019 ook de wereldpremière speelden. Het vierde deel van S I M I L A R, Delirium voor vier piano’s, is de afsluiting van dit festival.

De in Oekraïne geboren Shalygin componeert niet voor tere zielen, maar voor wie bereid is de duistere kanten van het bestaan in het gezicht te kijken. Voor Todos los fuegos el fuego liet hij zich inspireren door de gelijknamige verhalenbundel van de Argentijnse schrijver Julio Cortázar, waarin telkens een parallel universum door de alledaagse werkelijkheid breekt. De saxofoon is voor Shalygin bij uitstek het instrument om de literaire wereld van de bevlogen jazzliefhebber Cortázar te vertalen naar muziek. Bovendien houdt de componist zelf ook van het veelzijdige, mystieke geluid van de saxofoon.

/////  English /////

Explosion of colour and emotions

Todos los fuegos el fuego is the second part of Maxim Shalygin's grand cycle S I M I L A R, which – at the Minimal Music Festival – is performed in conjunction for the very first time. A homogeneous sound that explodes in colour and emotion – that is the premise of S I M I L A R. After Lacrimosa for seven violins, Shalygin composed Todos los fuegos el fuego for eight saxophones. The performance is in excellent hands with the Keuris Quartet and the Amstel Quartet, who also played the world premiere in 2019. The fourth part of S I M I L A R, Delirium for four pianos, is the concluding performance of this festival.


Programmaboekje


Dagprogramma za 15 apr     Festival home

Todos los fuegos el fuego (S I M I L A R 2)