Film: Raising Waves

Gefilmde documentaire over componist Maxim Shalygin
Sun 16 Apr 2023 14:45 - 16:30
Sun 16 Apr 2023
14:45 - 16:30

Credits

Film by Anastasiia Suprun-Zhyvodrova

Portret van een klankmagiër tussen twee werelden

Maxim Shalygin is een van de opvallendste componisten van zijn generatie. Dit is de kans om Shalygin én zijn werk beter te leren kennen. De Oekraïense regisseur Anastasiia Suprun-Zhyvodrova volgde haar landgenoot geruime tijd voor een intrigerende, schitterend gefilmde documentaire van ruim anderhalf uur. Centraal staat een uitvoerig gesprek dat musicoloog Stanislav Nevmerzytskyi in Nederland voerde met de componist. Maar de makers reisden ook met Shalygin naar zijn geboortehuis in Oekraïne. De documentaire is gefilmd vóór de Russische inval en afgelopen jaar voltooid.

Geboren in Oekraïne en werkzaam in Den Haag verbluft Maxim Shalygin de wereld al jaren met zijn urgente en oorspronkelijke muziek. Hij is een centrale componist van het MMF 2023, waar de bestaande drie delen van zijn cyclus SIMILAR voor het eerst in samenhang te horen zijn. Op zondag gaat bovendien het nieuwste deel in wereldpremière: Delirium voor vier vleugels, uitgevoerd door vier toppianisten. Shalygin noemt SIMILAR zijn ‘levenswerk’, een cyclus die hij gedurende zijn carrière steeds verder zal uitbreiden.

Taal in de film: Oekraïens, Russisch, Engels
Ondertiteling: Engels
Duur: 90 min

/////  English /////

Portrait of a sound magician caught between two worlds

Maxim Shalygin is one of the most remarkable composers of his generation. This is your chance to find out more about Shalygin and his work. Ukrainian director Anastasiia Suprun-Zhyvodrova followed her compatriot for a considerable time. It has resulted in an intriguing, beautifully filmed documentary of about 90 minutes. At its centre is a lengthy conversation that musicologist Stanislav Nevmerzytskyi had with the composer in the Netherlands. But the filmmakers also travelled with Shalygin to his birthplace in Ukraine. The documentary was filmed before the Russian invasion and was completed last year.


Dagprogramma zo 16 apr     Festival home

Film: Raising Waves