Enno Poppes cyclus Speicher

Klangforum Wien + Bas Wiegers
Thu 13 May 2021 20:15 - 21:30
Thu 13 May 2021
20:15 - 21:30

Program

Enno Poppe Speicher I-VI

19.15 uur / Inleiding

Credits

Klangforum Wien 
Bas Wiegers dirigent

Avontuurlijk componist brengt overrompelende klankervaring

Eigenlijk is het niet te bevatten: hoe kan vijf kwartier muziek in ons hoofd een betekenisvolle eenheid vormen? Fascinatie dreef Enno Poppe tot zijn grootse zesdelige cyclus Speicher, die voor het eerst integraal in Nederland te horen is – een overrompelende ervaring. Dirigent Bas Wiegers stelde dit seizoen als Zielsverwant van het Muziekgebouw een eigen serie samen en wist meteen dat hij Poppes Speicher wilde laten horen. Uiteraard door Klangforum Wien, het vermaarde topensemble waar Wiegers vaste gastdirigent is.

Met Speicher (2008/13) onderstreepte Poppe zijn reputatie als een van de spannendste componisten van onze tijd. De titel betekent ‘reservoir’, maar ook ‘geheugen’: met kleine motieven weeft Poppe voor zijn toehoorders een uitdijend en beklijvend netwerk van klank. Verwacht geen cerebrale exercitie: Poppes muziek komt ‘direct uit het lichaam’, schreef de Neue Zürcher Zeitung al. De fysieke, bijna tastbare klank zoekt alle uitersten op en voltrekt zich als een aaneenschakeling van minidrama’s die je slechts ademloos kunt meebeleven.

De kaartverkoop van dit concert is gestart voordat de huidige coronamaatregelen van kracht werden. Vanwege coronabeperkingen is het waarschijnlijk dat de aanvangstijd en de placering nog wijzigen. Ook is het mogelijk dat we het concert moeten annuleren of dat de toegestane zaalcapaciteit op de concertdatum onvoldoende is voor alle kaartkopers. In alle gevallen ontvangen kaartkopers hierover bericht en bieden we de mogelijkheid tot restitutie. We vragen je begrip en uiteraard hopen we dat dit niet nodig zal zijn.