Donderdag 1 juli

Minimal Music Festival 2021

De nieuwste noten voeren de boventoon deze donderdag. De Amerikaanse minimal uit de jaren zestig is inmiddels klassiek, maar de impact van de minimal-revolutie dreunt onverminderd door in het werk van uiteenlopende makers. De eerste helft van de avond staat in het teken van einzelgänger James Tenney én de componisten die hij diepgaand beïnvloedde. Zoals Peter Adriaansz, die speciaal voor het Minimal Music Festival een nieuw wiskundig wonder creëert. Ook een wereldpremière: vers materiaal van superduo Greetje Bijma & Oceanic. En bij pianoarchitect Nik Bärtsch is ieder optreden als nieuw.

James Tenney bespeelde de waarneming van de luisteraar met weergaloze klanksculpturen. Asko|Schönberg speelt zijn In a Large Open Space, waarbij je letterlijk door de muziek loopt en midden in de compositie staat. Slagwerk Den Haag brengt hypnotiserende stukken van Tenney en Peter Garland. Bärtsch schept eveneens akoestische ruimtes, maar dan door cyclische processen en ritmes op elkaar te stapelen: een hermetische werkwijze met extatisch resultaat. Bij supervocalist Bijma en elektronicawizard Oceanic ligt het plezier aanstekelijk aan de oppervlakte.

Behalve enkele muziekoptredens kom je tijdens de reis door het Muziekgebouw en het Bimhuis nog veel meer tegen: installaties, theatrale interventies, geluidskunst. Laat je meenemen. Let op: iedere route is uniek en biedt een zorgvuldig samengesteld programma. Je ziet dus niet alle optredens die vandaag geprogrammeerd staan.