Artistieke toelichting

Pavel Kolesnikov + Samson Tsoy | Ragged Music Festival

‘Het Ragged Music Festival is ontstaan in een Victoriaans klaslokaal van het Ragged School Museum in Oost-Londen. Geïnspireerd door de uitgeklede authenticiteit van de ruimte, wilden we ruimte maken voor eerlijke en avontuurlijke muziek tussen het lawaai van alledag. 

Het begon als een klein heiligdom, een half-geheime muzikale rite. Blij waren we met het enorme succes van het concept, nu brengen we het naar Amsterdam als een spannend nieuw avontuur. Samen met een kleine groep musici, die ons dierbaar zijn en die we bewonderen, gaan we twee dagen lang op een intense muzikale reis. Ons programma is zo samengesteld, dat elk concert op zichzelf staat, maar dat het bij elkaar opgeteld een episch verhaal vormt. Je bent van harte welkom om een concert of twee uit te kiezen, of om ze allemaal bij te wonen en het hele verhaal te ontdekken. 

Het effect van een ruimte op zowel de luisteraars als de muzikanten is fascinerend: tot leven gebracht door geluid, geeft een ruimte op zijn beurt vorm en persoonlijkheid aan de muziek en onze gevoelens. Er is iets etherisch aan het solide en toch luchtige gebouw van het Muziekgebouw. Staat het wel op vaste grond – of op het water? Als een spookboom uit een doorzichtig zaadje is ons programma gegroeid uit deze mysterieuze ambiguïteit. De verbluffende late meesterwerken van Sjostakovitsj omlijsten een opeenvolging van sombere visioenen en openbaringen, waarbij rijpe stukken van zijn geestverwanten cryptische combinaties vormen die onvermoede rijmwoorden onthullen. Met donkere herfststemmen vertellen zij een betoverend verhaal van overgang: tussen avond en nacht, levende adem en het luchtledige, tussen bestaan en niets.’

Pavel Kolesnikov & Samson Tsoy