Voortgezet onderwijs

Aanbod schooljaar 2023-2024

Ontdek jouw talenten als componist en maak zelf een soundtrack bij een film. Of leer over de muzikale bijzonderheden van ons gebouw tijdens de backstage tour. Laat je onderdompelen in de beste muziek van nu tijdens een van onze schoolconcerten.

Voor het voorgezet onderwijs bieden het Muziekgebouw en Bimhuis een breed programma van workshops, rondleidingen en concerten. We denken graag mee voor een passend programma voor de klas.

Programma op maat? Dat kan!
Wil je met meerdere klassen langskomen en een aantal workshops en/of concerten met elkaar combineren tot één programma? We maken graag een programma op maat. Meer informatie via onze educatieafdeling.

Workshops

SoundLAB

In het SoundLAB maken leerlingen kennis met wonderlijke instrumenten van vroeger en nu: synthesizers, theremin, toonpad (zie afbeelding), sensor instrumenten en meer. Veel van deze instrumenten zijn speciaal voor ons gemaakt of worden gebruikt door dj’s producers en makers van elektronische muziek.

Het leuke is: iedereen kan er muziek mee maken! Noten lezen is niet nodig. Onder begeleiding van muzikale workshopleiders maken leerlingen samen een compositie die ze aan het einde van de workshop presenteren.

TIP: we bieden ook SoundLAB workshops in het teken van het thema ‘Groove!’. Deze speciale sessie kan goed worden gecombineerd met een Groove Beest-schoolconcert in het Bimhuis.  

Voor wie: VO onder- en bovenbouw 
Wanneer: Tijdens schooltijd; datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw
Duur: 75 of 90 minuten
Kosten: € 6,50 per leerling 
Inclusief: Lesbrief

Meer info en boeken

Soundtrack Live!

Wat is de kracht van geluid in film? Is een thriller zonder spannende muziek nog steeds zo eng? En welk effect heeft een ‘Leitmotiv’?

Tijdens deze workshop maken leerlingen zelf een live gespeelde soundtrack. Met onze collectie SoundLAB-instrumenten ontstaan klanken die nog niet eerder zijn gehoord. De soundtrack kan worden opgenomen voor verder gebruik op school, en worden gepresenteerd aan andere leerlingen. 

Voor wie: VO onder- en bovenbouw
Wanneer: Tijdens schooltijd, datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw
Duur: 75 of 90 minuten
Kosten: € 6,50 per leerling
Inclusief: Lesbrief

TIP: Soundtrack live! in het Muziekgebouw + rondleiding Muziek en Film in Eye Filmmuseum 
Combineer een Soundtrack live! workshop in het SoundLAB met een bezoek aan Eye Filmmuseum, op loopafstand van het Muziekgebouw. In dit programma maken leerlingen tijdens een interactieve rondleiding in Eye kennis met film(geschiedenis) en de rol die geluid daarbij speelt. De opgedane kennis kan daarna direct toegepast worden in de workshop Soundtrack live! in het Muziekgebouw.Voor wie: VO onder- en bovenbouw
Wanneer: Tijdens schooltijd, datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw en Eye Filmmuseum
Duur: 3 uur (60 minuten Eye + 90 minuten Muziekgebouw + 30 minuten reistijd)
Kosten: € 280 (incl. btw) per klas
Inclusief: Lesbrief

Meer info en boeken


SoundLAB Maakplaats - NIEUW!  

Solderen, schroeven, luisteren en muziek maken. Tijdens deze workshop gaan de leerlingen zélf een elektronisch muziekinstrument maken.

In de eerste helft van de workshop wordt er gebouwd zetten de leerlingen hun eigen instrument in elkaar. Iedereen maakt een uniek instrument, doordat de leerlingen zelf een keuze mogen maken uit de beschikbare materialen en de manier waarop deze worden verwerkt, onder begeleiding van onze muziektechnoloog van SoundLAB. Zo ontdekken ze hoe geluid werkt én klinkt.

In de tweede helft van de workshop gaan de leerlingen in groepjes hun eigen instrument gebruiken in combinatie met de SoundLAB instrumenten om zo een eigen compositie te maken en presenteren. Na afloop kan er één instrument en geluidsboxje worden meegenomen om op school te gebruiken.Voor wie: VO onder- en bovenbouw 
Wanneer: Tijdens schooltijd, datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw
Duur: 120 min
Kosten: €450 (incl. btw) per klas
Voorbereiding: Lesbrief

Meer info en boeken


Synthesize it!

Synthesizers zijn niet meer weg te denken uit de muziek, je vindt ze overal: van soundtracks van tv-series tot popmuziek en underground feestjes. Maar wat zijn synthesizers, en hoe werken ze eigenlijk? Hoe kun je ze bespelen?

In deze workshop komen muziek en technologie samen. In deze spoedcursus gaan leerlingen met onze unieke collectie synthesizers op onderzoek naar welke klanken eruit te halen zijn en hoe ze deze kunnen samenvoegen tot een soundscape.Voor wie:  VO bovenbouw
Wanneer: Tijdens schooltijd, datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw
Duur: 75 of 90 minuten per workshop
Kosten: € 6,50 per leerling
Inclusief:  Lesbrief

Meer info en boeken


Bodypercussie

Om muziek te kunnen maken heb je niet altijd instrumenten nodig, je eigen lichaam is al een geweldige klankkast. Tijdens deze workshop leren en maken leerlingen verschillende bodyritmes.

Een actieve workshop waarbij je veel moet samenwerken, niet alleen met elkaar, maar ook het hoofd met het lichaam! Stilzitten is onmogelijk.

Voor wie: VO onder- en bovenbouw
Wanneer: Tijdens schooltijd; datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw / Bimhuis
Duur: 60 of 75 minuten
Kosten: € 6,50 per leerling
Inclusief: Lesbrief

Meer info en boeken


Loopstation

In deze workshop gaan leerlingen aan de slag met een Loopstation. Dit apparaat maakt het mogelijk om meerdere lagen aan geluiden, effecten en muziek met een microfoon op te nemen en die samen te voegen tot een eigen, nieuwe compositie of geluidscollage.

De leerlingen worden gestimuleerd om nauw samen te werken, iedere laag die zij opnemen draagt bij aan het geheel. Leerlingen gebruiken hun stem om te zingen, beat-boxen of rappen, gebruiken hun lichaam als drummachine en creëren geluidseffecten met verschillende materialen. Zo bouwen zij de perfecte loop.Voor wie
: VO onder- en bovenbouw
Wanneer: Tijdens schooltijd, datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw / Bimhuis
Duur: 75 of 90 minuten
Kosten:  € 6,50 per leerling
Voorbereiding: Lesbrief

Meer info en boeken


Kobranie


Iedereen kan samen improviseren en muziek maken: vanuit deze visie biedt het Bimhuis de workshops en concerten van Kobranie aan. Deze muzikale werkvorm mengt deelnemers met professionele musici en laat je middenin de muziek te staan.

Je improviseert, speelt samen, wordt muzikaal leider, en dat allemaal op een speelse en toegankelijke manier. Iedere deelnemer krijgt de kans om op meerdere instrumenten te spelen. Ervaring met het spelen op een instrument is hiervoor niet nodig. De workshop wordt afgesloten met een energiek concert. De deelnemers betreden samen met de musici het podium van het Bimhuis en spelen voor hun mededeelnemers, ouders en genodigden. Meer informatie over de Kobranie Methode kun je hier vinden. 


Kobranie

Voor wie: VO onder- en bovenbouw, min. 2 klassen, max. 6 klassen
Wanneer: datum in overleg
Waar: Bimhuis en Muziekgebouw
Duur: Workshop van 60 of 90 minuten + afsluitend concert van ca. 45 minuten. Het is mogelijk de Kobranie workshops en het concert te combineren met een SoundLAB workshop. In dat geval duurt het gehele programma ca. 3 uur
Kosten: Afhankelijk van op maat gemaakt programma

Verdieping (optioneel): Ter verdieping bieden wij ook één of meerdere gastlessen van de Kobranie bandleden aan op locatie (school of instelling).

Meer info en boeken

Schoolconcerten

IJ-Salon schoolconcerten

Kamermuziek op topniveau en vrolijk muzikaal laboratorium tegelijk. In de schoolconcerten van de IJ-Salon maken scholieren kennis met 300 jaar muziekcultuur, gespeeld door de beste musici van Nederland. Michael Gieler, solo altviolist van het Koninklijk Concertgebouworkest, introduceert samen met zijn collega’s een heel palet van klassieke stukken van Bach tot hedendaagse muziek. 

Deze schoolconcerten zijn interactief. Naast een voorbereidend lespakket voor docenten zijn ook schoolbezoeken door de musici voorafgaand aan het schoolconcert mogelijk.

In seizoen 2023-2024 biedt de IJ-Salon de volgende uitdagende programma’s aan:

Vroege Vogels
De natuur en het klimaat vormen de belangrijkste inspiratiebronnen voor een vrolijk programma over vogelstemmen in de muziek.  Veel componisten hebben zich door de geschiedenis heen laten inspireren door vogelzang, zoals Vivaldi, die het geluid van vrolijk fluitende volgens in een van zijn bekendste stukken (De vier jaargetijden) heeft verwerkt. Maar er waren talloze voorgangers en na-apers, of nafluiters, in de klassieke muziek. Ontdek hoe de musici van het Concertgebouworkest het geluid van de natuur uit hun instrumenten halen, om zo het Muziekgebouw te vullen met de muziek van de natuur.


Julie Moulin

Datum
: vrijdag 24 november 2023, 11:00
Voor wie: VO onder- en bovenbouw, 4 tot 8 klassen
Waar: Muziekgebouw, Grote Zaal
Duur: 60 minuten
Kosten: € 6,50 per leerling
Voorbereiding: voorbereidend bezoek van Michael Gieler aan de klas (o.v.b. van beschikbaarheid)
Thema’s: natuur, biologie, klimaat

Meer info en boeken


Opera Papoea

Het verhaal van opera Papoea is gebaseerd op de roman Norman van schrijfster Merel Hubatka. Ze beschrijft daarin hoe de Papoea's speelbal werden van grote internationale ontwikkelingen. Samen met componist Maarten Ornstein brengt ze nu haar succesvolle roman als opera op de planken.

Michael Gieler, artistiek leider IJ-Salon: ‘Toen Merels boek drie jaar geleden verscheen, heb ik het in één ruk uitgelezen. Haar onvoorwaardelijke liefde en engagement voor de zaak van de Papoea deed me enorm denken aan Max Havelaar van Multatuli. Haar persoonlijke verhalen maken het leed van de Papoea voor iedereen voelbaar.’


Opera Papoea
Opera Papoea (foto Emelie Schäfer)

Datum: vrijdag 16 februari 2024, 12:00
Voor wie: VO onder- en bovenbouw, 4 tot 8 klassen
Waar: Muziekgebouw, Grote Zaal
Duur: 60 minuten
Kosten: € 6,50 per leerling
Voorbereiding: voorbereidend bezoek van Michael Gieler aan de klas
Thema’s: avontuur, literatuur, Spaans

UITVERKOCHT


Groove Beest

Avontuurlijke jazzconcerten met aanstormende bands en MC Groove Beest! 
Groove Beest, ja dat klinkt meteen al groovy. Maar wat is eigenlijk een groove? Ontmoet echte podiumbeesten en ontdek de groove in jezelf. 

Groove Beest bands:
• Zuco 103 - oktober 2023
• Chatlein & Roe - november 2023
• Bayou Bayou - januari 2024
• Jawa Manla en Distant Roots - april 2024Voor wie: VO onder- en bovenbouw - 
4 tot 8 klassen 
Wanneer: datum in overleg
Waar: Bimhuis
Duur: 60 minuten
Kosten: € 6,50 per leerling
Inclusief: Lesbrief + workshop in de klas met een workshopleider en een muzikant

Meer info en boeken

Backstage tour

Als aanvulling op een workshop bieden wij een kijkje achter de schermen in het Muziekgebouw. Leerlingen komen op plaatsen waar publiek nooit komt, zoals de artiesteningang, kleedkamers en de artiestenfoyer.

Ook leren zij in onze Grote Zaal over de unieke akoestiek en moderne technieken die er aanwezig zijn. Een unieke toevoeging aan de backstage tour is het bijwonen van een repetitiebezoek van één van onze vaste ensembles. Voor wie
: VO onder- en bovenbouw
Wanneer: datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw
Duur: Backstage tour - 45 minuten 
Kosten: Backstage tour - € 6,00 per leerling
Voorbereiding: Lesbrief

Meer info en boeken

Meer informatie en boeken

Meer informatie en boeken
Informatie over reserveren, betalen, route & parkeren enz. vindt je op de pagina Veelgestelde vragen schoolconcerten. Staat je vraag hier niet bij, neem dan contact op met de afdeling Educatie. 

Afdeling Educatie Bimhuis & Muziekgebouw
Contactpersoon: Temo Gonzalez
Adres: Piet Heinkade 1 en 3, 1019 BR Amsterdam
T: 020 788 2046
E: educatie@bimhuismuziekgebouw.nl