Voortgezet onderwijs

Plezier aan muziek beleven en jongeren kennis laten maken met jazz, hedendaags klassiek, elektronische muziek en wereldmuziek. Dat vinden het Muziekgebouw en het Bimhuis belangrijk.

Hieronder vind je het overzicht van ons aanbod aan schoolconcerten en workshops in het najaar van 2020. Het hart van de educatieafdeling is het SoundLAB. In deze workshop staat zelf een muziekstuk maken, improviseren, samenwerken en creativiteit centraal.

Workshop SoundLAB, Synthesize it, Groove en meer

Workshop SoundLAB

In de workshop SoundLAB maken leerlingen kennis met splinternieuwe en wonderlijke instrumenten van vroeger en nu: synthesizers, theremin, toonpad (zie afbeelding), sensor instrumenten en meer. Veel van deze instrumenten zijn speciaal voor ons gemaakt of worden gebruikt door DJ’s en laptopartiesten.

Het leuke is: iedereen kan er muziek mee maken! Noten lezen is niet nodig. Onder begeleiding van muzikale workshopleiders maken leerlingen samen een compositie die ze aan het einde van de workshop presenteren.

Groove!
We bieden ook SoundLAB workshops aan in het teken van het thema ‘Groove!’. Deze speciale sessie kan goed worden gecombineerd met een schoolconcert over ‘Groove’ in het Bimhuis. 

Voor wie: VO onder- en bovenbouw 
Wanneer: Tijdens schooltijd; datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw
Duur: 75 of 90 minuten
Kosten: €6 per leerling 
Inclusief: Lesbrief (lengte: 30 minuten)

Workshop Soundtrack Live!

Wat is de kracht van geluid in film? Is een thriller zonder spannende muziek nog steeds zo eng? En welk effect heeft een ‘Leitmotiv’?

Tijdens deze workshop maken leerlingen zelf een live gespeelde soundtrack. Met onze collectie SoundLAB-instrumenten ontstaan klanken die nog niet eerder zijn gehoord. De soundtrack kan worden opgenomen voor verder gebruik op school, en worden gepresenteerd aan andere leerlingen. 

Voor wie: VO onder- en bovenbouw
Wanneer: Tijdens schooltijd, datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw
Duur: 90 minuten per workshop
Kosten: €6 per leerling
Inclusief: 1 les digitaal lesmateriaal (lengte 30 min.)

TIP: Soundtrack live! in het Muziekgebouw + rondleiding Muziek en Film in filmmuseum EYE 
De workshop Soundtrack Live! is te combineren met een bezoek aan filmmuseum EYE, op loopafstand van het Muziekgebouw. Tijdens een interactieve rondleiding in EYE maken leerlingen kennis met film(geschiedenis) en de rol die geluid daarbij vervult. De opgedane kennis kan daarna direct toegepast worden in de workshop Soundtrack live! in het Muziekgebouw. Neem contact met ons op over kosten en het programma!Voor wie: VO onder- en bovenbouw
Wanneer: Tijdens schooltijd, datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw en filmmuseum Eye
Duur: 3 uur inclusief reistijd van filmmuseum Eye naar het Muziekgebouw
Kosten: €250 per klas
Inclusief: 1 les digitaal lesmateriaal (lengte 30 min.)

Workshop Synthesize it!

Synthesizers: wat zijn het, hoe werken ze eigenlijk, en hoe kun je ze bespelen? In deze workshop komen muziek en technologie samen.

Aan de hand van een spoedcursus over synthesizers onderzoeken de leerlingen wat voor klanken zij uit onze collectie synthesizers kunnen toveren. In groepjes werken leerlingen aan het maken van een soundscape.Voor wie:  VO bovenbouw
Wanneer: Tijdens schooltijd, datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw
Duur: 75 of 90 minuten per workshop
Kosten: €6 per leerling
Inclusief:  1 les digitaal lesmateriaal (lengte 30 min.)

Workshop Bodypercussie

Tijdens deze workshop leren en maken leerlingen verschillende bodyritmes. Een actieve workshop waarbij je veel moet samenwerken, niet alleen met elkaar, maar ook het hoofd met het lichaam! Stilzitten is onmogelijk.

Voor wie: VO onder- en bovenbouw
Wanneer: Tijdens schooltijd; datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw / Bimhuis
Duur: 75 of 90 minuten per workshop
Kosten: €6 per leerling
Inclusief: 1 les digitaal lesmateriaal (lengte 30 minuten)

Tip! Wil je met meerdere klassen langskomen en een aantal workshops en/of concerten met elkaar combineren tot één programma? Dat kan! Meer informatie vind je hieronder bij SoundLAB Parcours of via onze educatieafdeling

Schoolconcerten Muziekgebouw en Bimhuis

IJ-Salon schoolconcerten

Musici van het Koninklijk Concertgebouworkest en gasten geven vernieuwende concerten waarin (modern) klassiek repertoire toegankelijk wordt gemaakt voor jongeren.

Het concert wordt ingeleid en toegelicht door Michael Gieler, solo altviolist van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Concertdata

vr 29 januari 2021 Astor Piazzolla

vr 12 maart 2021 Gabriel Fauré
vr 23 april 2021 Sranan poku – een Surinaams feest


De IJ-Salon

Voor wie: (S)VO onder- en bovenbouw; 4 tot 8 klassen
Waar: Muziekgebouw
Duur: 60 minuten (van 12:00 tot 13:00)
Kosten: €6 per leerling
Inclusief: Bezoek van Michael Gieler aan de klas

The Gender Agenda

Een interactief concert in de vorm van een muzikale spelshow, waarin het thema gender een prominente rol speelt. Zo komen genderrollen en –normen aan bod en nemen we ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’ onder de loep.

Leerlingen spelen tijdens het concert een spel en laten zich leiden door de muziek van Philip Venables. Een voorproefje van het concert is hier te zien.  Er is een interactieve inleiding voorafgaand aan het concert door de presentatrice en de dirigent op ons Foyerdeck. In de zaal vindt na afloop een nagesprek plaats.

The Gender Agenda

Voor wie: VO bovenbouw (voertaal Nederlands) – 3 tot 5 klassen  
Wanneer: 11 december 2020 

Waar: Muziekgebouw 
Kosten: €6 per leerling
Lengte: 30 minuten inleiding, 45 minuten concert, 30 minuten nagesprek 
Inclusief: lesbrief, interactieve inleiding op het concert en nagesprek

Groove Beest: Kruidkoek

Groove Beest is een serie avontuurlijke schoolconcerten in het Bimhuis door aanstormende bands en MC Groove Beest. In dit concert de band Kruidkoek.

Groove Beest: Kruidkoek, ja dat klinkt meteen al groovy. Maar wat is eigenlijk een groove? Dit explosieve bandje waar menig schoenzool zijn hiel bij aflikt, gaat het ontdekken!

De jongeheren van Kruidkoek noemen het zelf Garage Jazz: een mix van ‘conceptuele, instrumentale, rock, jam, funk, ska, afro en disco grooves’. Het is een mengsel van zo ongeveer alle muziekgenres die je kent. Hoe het klinkt? Groovy. Jennifer Muntslag aka MC Groove Beest leidt het concert in. 

Groove Beest - Kruidkoek

Voor wie
: VO onder- en bovenbouw - 
4 tot 8 klassen 
Wanneer: datum in overleg
Waar: Bimhuis
Duur: 60 minuten
Kosten: €6 per leerling
Inclusief: 1 les digitaal lesmateriaal + workshop in de klas met workshopleider en een van de musici

Kobranie


Iedereen kan samen improviseren en muziek maken: vanuit deze visie biedt het Bimhuis de workshops en concerten van Kobranie aan. Deze muzikale werkvorm mengt deelnemers met professionele musici en laat je middenin de muziek te staan.

Je improviseert, speelt samen, wordt muzikaal leider, en dat allemaal op een speelse en toegankelijke manier. Iedere deelnemer krijgt de kans om op meerdere instrumenten te spelen. Ervaring met het spelen op een instrument is hiervoor niet nodig. De workshop wordt met een energiek concert afgesloten. De deelnemers zullen samen met de musici het podium van het Bimhuis betreden en spelen voor hun mededeelnemers, ouders en genodigden. Meer informatie over de Kobranie Methode kun je hier vinden. 


Kobranie

Voor wie: VO onder- en bovenbouw, min. 2 klassen, max. 6 klassen.
Wanneer: datum in overleg
Waar: Bimhuis en Muziekgebouw
Duur: Workshop van 60 of 90 minuten + afsluitend concert van ca. 45 minuten. Het is mogelijk de Kobranie workshops en het concert te combineren met een SoundLAB workshop. In dat geval duurt het gehele programma ca. 3 uur.
Kosten: Afhankelijk van op maat gemaakt programma.

Verdieping (optioneel): Ter verdieping bieden wij ook één of meerdere gastlessen van de Kobranie bandleden aan op locatie (school of instelling).

Repetitiebezoek ensemble / Backstage tour

Als aanvulling op een workshop bieden wij een kijkje achter de schermen in het Muziekgebouw. Leerlingen komen op plaatsen waar publiek nooit komt, zoals de artiesteningang, kleedkamers en de artiestenfoyer. Ook leren zij in onze Grote Zaal over unieke akoestiek en moderne technieken die er aanwezig zijn. Een unieke toevoeging aan de backstage tour is het bijwonen van een repetitie van één van onze vaste ensembles. Hieronder vind je daarover meer informatie. 

Amsterdam Sinfonietta is het enige professionele strijkorkest in Nederland en treedt op over de hele wereld. Het ensemble, dat uit 22 strijkers bestaat, speelt altijd staand en zonder dirigent. Daarmee onderscheidt Amsterdam Sinfonietta zich van gangbare orkesten.

Het repertoire omvat uiteenlopende muzikale stijlen, van barok tot hedendaags. Amsterdam Sinfonietta repeteert hun internationaal vermaarde en vernieuwende projecten regelmatig in het Muziekgebouw, en biedt dit seizoen leerlingen de kans om een kijkje in de keuken te nemen.

Asko|Schönberg is het ensemble in residence van het Muziekgebouw. Kwaliteit, experiment en vernieuwende programmering met oog voor actualiteit zijn de belangrijkste pijlers. Vanuit deze thuisbasis treedt het ensemble op over de hele wereld.

Zowel de topcollectie van de grote 20e-eeuwse componisten als het allernieuwste 21e-eeuwse werk worden uitgevoerd op concertpodia, festivals en in interdisciplinaire voorstellingen. Dit seizoen lichten de musici een tipje van de sluier door jongeren een repetitie te laten bijwonen, waarbij zij kunnen ontdekken hoe musici zich voorbereiden op een concert.

Voor wie: VO onder- en bovenbouw
Wanneer: Datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw
Duur: Backstage tour zonder repetitiebezoek: 45 minuten; Backstage tour met repetitiebezoek: 60 tot 75 minuten
Kosten: Backstage tour zonder repetitiebezoek: €6 per leerling; Backstage tour met repetitiebezoek is alleen te boeken in combinatie met een workshop: €12,50 per leerling 
Voorbereiding: 1 les digitaal lesmateriaal

SoundLAB Parcours

Voor groepen van 100 tot 140 scholieren organiseren wij op een datum in overleg een op maat gemaakt SoundLAB parcours in de ochtend of middag. Leerlingen volgen één van onze workshops, krijgen een backstage tour, gecombineerd met een concert, exclusief voor de leerlingen.

Grote of kleine setting
We bieden de optie te kiezen voor een SoundLAB Parcours in kleine of grote setting. Tijdens het SoundLAB Parcours in kleine setting worden leerlingen tijdens de backstage tour verrast door enkele miniconcertjes van jong talent. We werken met kleine groepjes leerlingen. De concertjes zijn hierdoor persoonlijker. Er is gelegenheid om in gesprek te gaan met de musici. Bij een SoundLAB Parcours in grote setting volgen leerlingen in halve klassen de workshop en rondleiding en ervaren zij in onze Grote Zaal van het Muziekgebouw of in het Bimhuis hoe het is om gezamenlijk een concert bij te wonen. Hieronder vind je een voorbeeldprogramma van beide SoundLAB Parcours. Graag stellen we in onderling overleg een programma samen. 

voorbeeldschema backstage tour

Voor wie: VO onder- en bovenbouw, 4 tot 6 klassen
Wanneer: Tijdens schooltijd, datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw / Bimhuis
Duur: dagdeel (ochtend of middag)
Kosten: €12,50 per leerling
Voorbereiding: 1 les digitaal lesmateriaal

Meer informatie en boeken

Meer informatie en boeken
Afdeling Educatie Bimhuis & Muziekgebouw 
Contactpersonen: Eva Roelofsen en Floor Mulder
Adres: Piet Heinkade 1 en 3, 1019 BR Amsterdam
T: 020 788 2046 / 020 788 2014 
E: educatie@bimhuismuziekgebouw.nl

Een veilig bezoek
We werken in het Muziekgebouw en Bimhuis uiteraard conform de richtlijnen van de overheid en het RIVM in verband met de coronasituatie. Wij volgen deze richtlijnen nauwgezet en vragen scholen bij reservering akkoord te gaan met deze richtlijnen. Het Muziekgebouw en Bimhuis behouden zich voor deze regels voor veilig bezoek tussentijds aan te vullen of aan te passen, bijvoorbeeld als richtlijnen van de overheid daartoe aanleiding geven. Actuele informatie hierover vind je op onze website.

Cookies

We maken gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content van derden af te beelden (zoals video’s), en voor verschillende andere toepassingen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Door ‘akkoord’ te klikken, stemt u hiermee in. Als u niet akkoord bent, kunt u via de knop ‘Instellingen aanpassen’ uw voorkeuren opgeven. Meer informatie…

Cookies zijn nodig om de website goed te laten functioneren. Zo wordt je winkelmandje onthouden tijdens de bestelling en kunt je inloggen op de website.

Maar cookies zijn ook nodig om de ervaring op de website te verrijken. Bijvoorbeeld media van derde partijen, zoals video's, gaan vaak gepaard met cookies. Ook houden we statistieken bij om de site doorlopend te verbeteren.

Als laatste worden cookies ook gebruikt om informatie rond onze marketing-activiteiten, zoals nieuwsbrieven en advertenties, zo efficiënt en persoonlijk mogelijk uit te kunnen uitvoeren.

Blijft de banner staan, ook na akkoord?
Je browser is dan helaas verouderd. We kunnen alleen browsers met recente veiligheidsupdates toelaten, omdat het betalingsverkeer via onze website anders kan worden gehackt.

Cookie instellingen