Voortgezet onderwijs

Plezier aan muziek beleven en jongeren kennis laten maken met jazz, hedendaags klassiek, elektronische muziek en wereldmuziek. Dat vinden het Muziekgebouw en het Bimhuis belangrijk.

Het hart van de educatieafdeling is het SoundLAB. In deze workshop staat zelf een muziekstuk maken, improviseren, samenwerken en creativiteit centraal. Hieronder vind je het overzicht van ons aanbod aan schoolconcerten en workshops in schooljaar van 2021/2022.

Workshop SoundLAB, Synthesize it, Groove en meer

Workshop SoundLAB

In de workshop SoundLAB maken leerlingen kennis met splinternieuwe en wonderlijke instrumenten van vroeger en nu: synthesizers, theremin, toonpad (zie afbeelding), sensor instrumenten en meer. Veel van deze instrumenten zijn speciaal voor ons gemaakt of worden gebruikt door DJ’s en laptopartiesten.

Het leuke is: iedereen kan er muziek mee maken! Noten lezen is niet nodig. Onder begeleiding van muzikale workshopleiders maken leerlingen samen een compositie die ze aan het einde van de workshop presenteren.

Voor wie: VO onder- en bovenbouw 
Wanneer: Tijdens schooltijd; datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw
Duur: 75 of 90 minuten
Kosten: €6 per leerling 
Inclusief: Lesbrief (lengte: 30 minuten)

Meer info en boeken

Workshop Soundtrack Live!

Wat is de kracht van geluid in film? Is een thriller zonder spannende muziek nog steeds zo eng? En welk effect heeft een ‘Leitmotiv’?

Tijdens deze workshop maken leerlingen zelf een live gespeelde soundtrack. Met onze collectie SoundLAB-instrumenten ontstaan klanken die nog niet eerder zijn gehoord. De soundtrack kan worden opgenomen voor verder gebruik op school, en worden gepresenteerd aan andere leerlingen. 

Voor wie: VO onder- en bovenbouw
Wanneer: Tijdens schooltijd, datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw
Duur: 90 minuten per workshop
Kosten: €6 per leerling
Inclusief: 1 les digitaal lesmateriaal (lengte 30 min.)

TIP: Soundtrack live! in het Muziekgebouw + rondleiding Muziek en Film in Eye Filmmuseum 
De workshop Soundtrack Live! is te combineren met een bezoek aan Eye Filmmuseum, op loopafstand van het Muziekgebouw. Tijdens een interactieve rondleiding in Eye maken leerlingen kennis met film(geschiedenis) en de rol die geluid daarbij vervult. De opgedane kennis kan daarna direct toegepast worden in de workshop Soundtrack live! in het Muziekgebouw. Neem contact met ons op over kosten en het programma!Voor wie: VO onder- en bovenbouw
Wanneer: Tijdens schooltijd, datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw en Eye Filmmuseum
Duur: 3 uur: 60 minuten (Eye) + 90 minuten (Muziekgebouw) + 30 minuten reistijd
Kosten: €250 per klas
Inclusief: 1 les digitaal lesmateriaal (lengte 30 min.)

Meer info en boeken

Workshop Synthesize it!

Synthesizers: wat zijn het, hoe werken ze eigenlijk, en hoe kun je ze bespelen? In deze workshop komen muziek en technologie samen.

Aan de hand van een spoedcursus over synthesizers onderzoeken de leerlingen wat voor klanken zij uit onze collectie synthesizers kunnen toveren. In groepjes werken leerlingen aan het maken van een soundscape.Voor wie:  VO bovenbouw
Wanneer: Tijdens schooltijd, datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw
Duur: 75 of 90 minuten per workshop
Kosten: €6 per leerling
Inclusief:  1 les digitaal lesmateriaal (lengte 30 min.)

Meer info en boeken

Workshop Bodypercussie

Tijdens deze workshop leren en maken leerlingen verschillende bodyritmes. Een actieve workshop waarbij je veel moet samenwerken, niet alleen met elkaar, maar ook het hoofd met het lichaam! Stilzitten is onmogelijk.

Voor wie: VO onder- en bovenbouw
Wanneer: Tijdens schooltijd; datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw / Bimhuis
Duur: 75 of 90 minuten per workshop
Kosten: €6 per leerling
Inclusief: 1 les digitaal lesmateriaal (lengte 30 minuten)

Meer info en boeken

Vocals in the Mix:
Workshop meerstemmig zingen

In de workshop Vocals in the Mix gaan leerlingen de skills leren van het polyfoon of meerstemmig muziek maken, waar verschillende melodielijnen zelfstandig door elkaar heen kronkelen. Honderden jaren geleden deed men niet anders, maar ook popgroepen zoals Queen wisten er wel raad mee. En hoe is het als je een liedje uit de hitlijsten van nu pakt?

Deze workshop is een vogelvlucht door de geschiedenis waarin veel wordt gezongen en muziek gemaakt. De workshop wordt speciaal georganiseerd ter gelegenheid van het 400ste sterfjaar van Nederlands grootste componist ooit: Jan Pietersz. Sweelinck. Hij woonde in Amsterdam in de 17de eeuw en betekende veel voor het muziekleven van de stad. 

Tijdens de workshop maken wij kennis met verschillende vormen van polyfonie, met voorbeelden uit het klassiek en popmuziek. Samen leren wij hoe je het zelf kan zingen, hoe je je eigen polyfonie kan bedenken, en hoe je een bestaande hitliedje polyfonisch kan maken.Re-koor-poging
De workshop is in het najaar af te nemen. Het is mogelijk (maar niet noodzakelijk) om de workshop te combineren met een bezoek aan het Sweelinck Festival, waar op zaterdag 23 oktober in de foyer van het Muziekgebouw een recordpoging polyfoon Sweelinck zingen wordt gehouden.

Voor wie: VO Bovenbouw
Wanneer: Onder schooltijd; najaar 2021, datum tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw
Duur: 75-90 minuten 
Kosten: €6 per leerling 
Inclusief: Lesbrief (lengte: 30 minuten)

Meer info en boeken

Kobranie


Iedereen kan samen improviseren en muziek maken: vanuit deze visie biedt het Bimhuis de workshops en concerten van Kobranie aan. Deze muzikale werkvorm mengt deelnemers met professionele musici en laat je middenin de muziek te staan.

Je improviseert, speelt samen, wordt muzikaal leider, en dat allemaal op een speelse en toegankelijke manier. Iedere deelnemer krijgt de kans om op meerdere instrumenten te spelen. Ervaring met het spelen op een instrument is hiervoor niet nodig. De workshop wordt met een energiek concert afgesloten. De deelnemers zullen samen met de musici het podium van het Bimhuis betreden en spelen voor hun mededeelnemers, ouders en genodigden. Meer informatie over de Kobranie Methode kun je hier vinden. 


Kobranie

Voor wie: VO onder- en bovenbouw, min. 2 klassen, max. 6 klassen.
Wanneer: datum in overleg
Waar: Bimhuis en Muziekgebouw
Duur: Workshop van 60 of 90 minuten + afsluitend concert van ca. 45 minuten. Het is mogelijk de Kobranie workshops en het concert te combineren met een SoundLAB workshop. In dat geval duurt het gehele programma ca. 3 uur.
Kosten: Afhankelijk van op maat gemaakt programma.

Verdieping (optioneel): Ter verdieping bieden wij ook één of meerdere gastlessen van de Kobranie bandleden aan op locatie (school of instelling).

Meer info en boeken

Tip!
Wil je met meerdere klassen langskomen en een aantal workshops en/of concerten met elkaar combineren tot één programma? Dat kan! Meer informatie vind je hieronder bij SoundLAB Parcours of via onze educatieafdeling

Schoolconcerten Muziekgebouw en Bimhuis

New European Ensemble: 1984

Een filmische muziektheatervoorstelling naar het gelijknamige boek van George Orwell met één middelbare schoolklas in de rol van toegewijde Partijleden!

Big Brother is watching you… George Orwells gevleugelde woorden in ‘1984’ bleken akelig profetisch: vandaag de dag worden wij voortdurend in de gaten gehouden, in de fysieke wereld én online. Het New European Ensemble maakte van deze literaire klassieker een filmische muziektheatervoorstelling.

De Est Mikhel Kerem schreef een nieuwe compositie, waarin de cello de rol van hoofdrolspeler Winston vertolkt. De muziek is verweven met filmbeelden van Gijs Besseling, en met live spel van acteur en oud-politicus Boris van der Ham.Voor wie: VO bovenbouw (voertaal Nederlands) – 3 tot 5 klassen  
Wanneer: dinsdag 26 oktober 2021, 14.00 – 15.00 uur
Waar: Muziekgebouw 
Lengte: 60 minuten 
Kosten: €6 per leerling
Inclusief: lesbrief
Sluit aan op: CKV, drama, muziek, Engels, geschiedenis, maatschappijleer

Speel mee met je hele klas!
Het is bij 1984 ook mogelijk om onderdeel te zijn van het concert: één klas speelt (vanaf hun plek in de zaal) zelf mee in de voorstelling! Heb je interesse om met je klas op een intensievere manier dit concert te beleven? Neem contact op met de afdeling Educatie.

Hiervoor wordt een voorbereidende les in de klas afgesproken (kosten: € 150). 

Meer info en boeken

IJ-Salon schoolconcerten

IJ-Salon is kamermuziek op topniveau en vrolijk muzikaal laboratorium tegelijk. Michael Gieler, solo altviolist van het Koninklijk Concertgebouworkest, verkent samen met zijn collega-musici de grenzen van klassieke muziek. Uitstapjes naar verschillende muzikale genres of onalledaagse instrumenten, bijzondere gasten zoals acteurs, dansers of performancekunstenaars: elke IJ-Salon is een verrassing.

Michael gaat in gesprek met de leerlingen en vertelt op unieke wijze over de muziek die gespeeld wordt. De concerten worden in intieme setting gespeeld en laten leerlingen ervaren hoe het is om naar een concert te gaan zonder theatrale omlijning. IJ-Salon speelt voor scholieren een op maat gemaakte versie van de concerten die zij in het Muziekgebouw ook voor volwassenen spelen.

In seizoen 2021-2022 biedt de IJ-Salon de volgende uitdagende programma’s aan:

Hommage aan Zuidoost (26 november 2021)
Ontdek de veelzijdigheid en rijkdom van de muziek uit Amsterdam-Zuidoost, met o.a. een nieuwe compositie van de jonge Nederlandse componist Mathilde Wantenaar, uitgevoerd door ZO! Gospel Choir en zangeres Shirma Rouse. Meer informatie vind je hier.

Moonstruck (datum in overleg)
De maan is niet voor niets dé inspiratiebron voor dichters, kunstenaars en componisten. Het lijkt alsof we al onze emoties op haar kunnen projecteren. Of je nou verliefd, vrolijk, triest of angstig bent: de maan heeft er altijd een passend gezicht bij. Muziek voor de maan uit drie eeuwen met beelden van videoartiest EVman en het Nederlandse debuut van de talentvolle jonge Australische zangeres Lotte Betts-Dean. Meer informatie vind je hier.

Rhapsody in red-white-blue (13 mei 2022)
De Amerikaan George Gershwin is een van de grote voorbeelden van componist en pianist Rembrandt Frerichs. Als een donderslag bij heldere hemel kwam Gershwins Rhapsody in Blue voor piano en jazzband bijna een eeuw geleden de Europese muziekcultuur binnen. Honderd jaar later gaan we op zoek naar de Nederlandse Gershwin van nu. Meer informatie vind je hier.


De IJ-Salon

Voor wie: (S)VO onder- en bovenbouw; 4 tot 8 klassen
Wanneer:
• vrijdag 26 november 2021 / 12.00 uur: Hommage aan Zuidoost
• datum in overleg: Moonstruck
• vrijdag 13 mei 2022 / 12.00 uur: Rhapsody in red-white-blue
Waar
: Muziekgebouw
Duur: 60 minuten (van 12:00 tot 13:00)
Kosten: €6 per leerling
Inclusief: Voorbereidend bezoek van Michael Gieler aan de klas

Meer info en boeken

The Gender Agenda

Een interactief concert in de vorm van een muzikale spelshow, waarin het thema gender een prominente rol speelt. Zo komen genderrollen en –normen aan bod en nemen we ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’ onder de loep.

Leerlingen spelen tijdens het concert een spel en laten zich leiden door de muziek van Philip Venables. Een voorproefje van het concert is hier te zien.  Er is een interactieve inleiding voorafgaand aan het concert door de presentatrice en de dirigent op ons Foyerdeck. In de zaal vindt na afloop een nagesprek plaats.

The Gender Agenda

Voor wie: VO bovenbouw (voertaal Nederlands) – 3 tot 5 klassen  
Wanneer: vrijdag 10 december 2021 

Waar: Muziekgebouw 
Kosten: €6 per leerling
Lengte: 30 minuten inleiding, 45 minuten concert, 30 minuten nagesprek 
Inclusief: lesbrief, interactieve inleiding op het concert en nagesprek

Meer info en boeken

Groove Beest: Kruidkoek

Groove Beest is een serie avontuurlijke schoolconcerten in het Bimhuis door aanstormende bands en MC Groove Beest. In dit concert de band Kruidkoek.

Groove Beest: Kruidkoek, ja dat klinkt meteen al groovy. Maar wat is eigenlijk een groove? Dit explosieve bandje waar menig schoenzool zijn hiel bij aflikt, gaat het ontdekken!

De jongeheren van Kruidkoek noemen het zelf Garage Jazz: een mix van ‘conceptuele, instrumentale, rock, jam, funk, ska, afro en disco grooves’. Het is een mengsel van zo ongeveer alle muziekgenres die je kent. Hoe het klinkt? Groovy. Jennifer Muntslag aka MC Groove Beest leidt het concert in. 

Groove Beest - Kruidkoek

Voor wie
: VO onder- en bovenbouw - 
4 tot 8 klassen 
Wanneer: datum in overleg
Waar: Bimhuis
Duur: 60 minuten
Kosten: €6 per leerling
Inclusief: 1 les digitaal lesmateriaal + workshop in de klas met workshopleider en een van de musici

Meer info en boeken

Repetitiebezoek ensemble / Backstage tour

Als aanvulling op een workshop bieden wij een kijkje achter de schermen in het Muziekgebouw. Leerlingen komen op plaatsen waar publiek nooit komt, zoals de artiesteningang, kleedkamers en de artiestenfoyer. Ook leren zij in onze Grote Zaal over unieke akoestiek en moderne technieken die er aanwezig zijn. Een unieke toevoeging aan de backstage tour is het bijwonen van een repetitie van één van onze vaste ensembles. Hieronder vind je daarover meer informatie. 

Amsterdam Sinfonietta is het enige professionele strijkorkest in Nederland en treedt op over de hele wereld. Het ensemble, dat uit 22 strijkers bestaat, speelt altijd staand en zonder dirigent. Daarmee onderscheidt Amsterdam Sinfonietta zich van gangbare orkesten.

Het repertoire omvat uiteenlopende muzikale stijlen, van barok tot hedendaags. Amsterdam Sinfonietta repeteert hun internationaal vermaarde en vernieuwende projecten regelmatig in het Muziekgebouw, en biedt dit seizoen leerlingen de kans om een kijkje in de keuken te nemen.

Asko|Schönberg is het ensemble in residence van het Muziekgebouw. Kwaliteit, experiment en vernieuwende programmering met oog voor actualiteit zijn de belangrijkste pijlers. Vanuit deze thuisbasis treedt het ensemble op over de hele wereld.

Zowel de topcollectie van de grote 20e-eeuwse componisten als het allernieuwste 21e-eeuwse werk worden uitgevoerd op concertpodia, festivals en in interdisciplinaire voorstellingen. Dit seizoen lichten de musici een tipje van de sluier door jongeren een repetitie te laten bijwonen, waarbij zij kunnen ontdekken hoe musici zich voorbereiden op een concert.

Voor wie: VO onder- en bovenbouw
Wanneer: Datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw
Duur: Backstage tour zonder repetitiebezoek: 45 minuten; Backstage tour met repetitiebezoek: 60 tot 75 minuten.
Kosten: Backstage tour zonder repetitiebezoek: €6 per leerling; Backstage tour met repetitiebezoek is alleen te boeken in combinatie met een workshop: €12,50 per leerling 
Voorbereiding: 1 les digitaal lesmateriaal

Meer info en boeken

SoundLAB Parcours

Voor groepen van 100 tot 140 scholieren organiseren wij op een datum in overleg een op maat gemaakt SoundLAB parcours in de ochtend of middag. Leerlingen volgen één van onze workshops, krijgen een backstage tour, gecombineerd met een concert, exclusief voor de leerlingen. Het SoundLAB Parcours is te volgen in een kleine of in een grote setting. 

Kleine setting
Bij het SoundLAB Parcours in kleine setting worden leerlingen tijdens de backstage tour verrast door enkele miniconcertjes van jong talent. We werken met kleine groepjes leerlingen. De concertjes zijn hierdoor persoonlijker en bieden gelegenheid om in gesprek te gaan met de musici.

Grote setting
Bij een SoundLAB Parcours in grote setting volgen leerlingen in halve klassen de workshop en backstage tour en ervaren zij in onze Grote Zaal van het Muziekgebouw of in het BIMHUIS hoe het is om een concert bij te wonen. Hieronder vind je een voorbeeldprogramma van beide SoundLAB Parcours opties. Graag stellen we in onderling overleg een programma samen. 

voorbeeldschema backstage tour

Voor wie: VO onder- en bovenbouw, 4 tot 6 klassen
Wanneer: Tijdens schooltijd, datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw / Bimhuis
Duur: dagdeel (ochtend of middag)
Kosten: €12,50 per leerling
Voorbereiding: 1 les digitaal lesmateriaal

Meer informatie en boeken

Meer informatie en boeken
Afdeling Educatie Bimhuis & Muziekgebouw 
Contactpersonen: Havanna Bundel en Floor Mulder
Adres: Piet Heinkade 1 en 3, 1019 BR Amsterdam
T: 020 788 2046 / 020 788 2014 
E: educatie@bimhuismuziekgebouw.nl

Een veilig bezoek
We werken in het Muziekgebouw en Bimhuis uiteraard conform de richtlijnen van de overheid en het RIVM in verband met de coronasituatie. Wij volgen deze richtlijnen nauwgezet en vragen scholen bij reservering akkoord te gaan met deze richtlijnen. Het Muziekgebouw en Bimhuis behouden zich voor deze regels voor veilig bezoek tussentijds aan te vullen of aan te passen, bijvoorbeeld als richtlijnen van de overheid daartoe aanleiding geven. Actuele informatie hierover vind je op onze website.

Cookies

Blijft de banner staan, ook na akkoord?
Je browser is dan helaas verouderd. We kunnen alleen browsers met recente veiligheidsupdates toelaten, omdat het betalingsverkeer via onze website anders kan worden gehackt.

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Meer informatie…

Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.

Cookies zijn nodig om de website goed te laten functioneren. Zo wordt je winkelmandje onthouden tijdens de bestelling en kunt je inloggen op de website.

Maar cookies zijn ook nodig om de ervaring op de website te verrijken. Bijvoorbeeld media van derde partijen, zoals video's, gaan vaak gepaard met cookies. Ook houden we statistieken bij om de site doorlopend te verbeteren.

Als laatste worden cookies ook gebruikt om informatie rond onze marketing-activiteiten, zoals nieuwsbrieven en advertenties, zo efficiënt en persoonlijk mogelijk uit te kunnen uitvoeren.


Cookie instellingen