Opera Angel’s Bone gaat over uitbuiting en misbruik

persbericht, 10 oktober 2023

Jorinde Keesmaat: ‘Wegkijken is onmogelijk’ | New York Times: ‘Wanstaltig goed’

Voorstelling van Muziekgebouw Productiehuis eenmalig in Nederland
‘Wanstaltig goed’ noemde The New York Times de opera Angel’s Bone bij de première in 2016. Een jaar later kreeg de Chinees-Amerikaanse componist Du Yun de Pulitzerprijs voor haar aangrijpende werk over mensenhandel en misbruik, dat laveert tussen rauw realisme en een glamoureuze fantasiewereld. De recente productie door Opera Wuppertal, in een geheel nieuwe regie van de Nederlandse Jorinde Keesmaat, is vorige maand in Duitsland door pers en publiek met lof overladen en komt eenmalig naar ons land. Donderdag 9 november 2023 in het Muziekgebouw in Amsterdam.
 
Jorinde Keesmaat: “Uitbuiting en misbruik zijn aan de orde van de dag. Als je bij Primark een goedkoop t-shirt koopt, kun je ervanuit gaan dat het onder erbarmelijke omstandigheden is gemaakt. En kijk in eigen land naar de migratiecrisis en bijvoorbeeld de uitbuiting van sekswerkers op de Amsterdamse Wallen. Ik heb nog nooit zulk rauw en heftig materiaal moeten regisseren. We kruipen zowel in de huid van het slachtoffer als van de dader. Met elkaar zijn we getuige van deze gruwelijke kanten van het bestaan. Wegkijken is onmogelijk. Er is geen podium, er is geen orkestbak. We begeven ons samen met het publiek op dezelfde vloer. De borrel na afloop zal zuur smaken, omdat je beseft dat je deel uitmaakt van de wereld die je hebt gezien.”
 
‘Regisseur Jorinde Keesmaat haalt alles uit de kast om meeslepend muziektheater te brengen dat onder de huid kruipt. […] En als het succes van de première bekend wordt, voelen jongeren zich misschien zelfs aangetrokken tot opera als totaalkunstwerk.’ - o-ton.online
 
Gehavende engelen
Angel's Bone volgt het lot van twee engelen die door heimwee naar de aardse geneugten op mysterieuze wijze zijn teruggekeerd naar onze wereld. Gehavend en gekneusd door hun lange reis belanden ze in de tuin van het echtpaar X.E. Het stel vangt ze op maar de aanvankelijk liefdevolle hulp slaat langzaam maar zeker om in uitbuiting. De harde voorstelling, die doordringt in de psyche van de mens, verkent een breed scala aan muziekstijlen. Het koor echoot gregoriaans, Mr. X.E. kalmeert de engelen met een Frank Sinatra-imitatie en de Girl Angel waagt zich aan punkrock.

 
Angel's Bone (foto Daniel Senzek)

Over Jorinde Keesmaat
Jorinde Keesmaat heeft internationaal naam gemaakt als regisseur van vernieuwend, alomvattend muziektheater. Met opvallende producties in New York, Philadelphia, Londen, Montpellier en Amsterdam heeft ze een onderscheidende positie verworven in de muziekwereld van nu. Als geen ander weet zij maatschappelijke thema’s te verbinden aan opera- en muziektheatervoorstellingen. Lees meer over Jorinde Keesmaat in haar indrukwekkende cv.
 
Muziekgebouw Productiehuis
Angel’s Bone is een coproductie van Opera Wuppertal het Muziekgebouw Productiehuis. Voor deze opera heeft het productiehuis bijgedragen aan het doorontwikkelen van een locatie-gebonden uitvoering in een concertzaal. Het is een van de eerste producties van het begin dit jaar gestarte huis, waarvan Jorinde Keesmaat de eerste stage director in residence is.


Angel’s Bone (Nederlandse première) | Opera Wuppertal
Du Yun componist
Johannes Witt dirigent
Royce Vavrek libretto
Pascal Merighi choreografie 
Jorinde Keesmaat regie
Sammy Van den Heuvel scenografie en kostuums
Cast zie de website van het Muziekgebouw. De Nederlandse inbreng is groot met videokunstenaar Frouke ten Velden en de zangers Gerben van der Werf en Wiard Witholt.
 
Donderdag 9 november 2023 / 20.15 uur / Grote Zaal, Concert
Voorafgaand om 19.15 uur verzorgt Frederike Berntsen op Foyerdeck 1 een inleiding.
Tickets & info
 
PS Angel’s Bone komt naar het Muziekgebouw in plaats van de oorspronkelijk geplande voorstelling SIN-EATER, die helaas op dit moment niet gerealiseerd kan worden, doordat het koor The Crossing zich heeft teruggetrokken wegens financiële moeilijkheden (naweeën coronacrisis, die zich in de USA extra doen gelden)