Melle Weijters

Huygens' Cosmotheoros

Melle Weijters + Ere Lievonen
zo 5 mrt 2023 11:00 - 12:00
zo 5 mrt 2023
11:00 - 12:00
  • zo 5 mrt 2023
    11:00 - 12:00
    Excl. drankje
    Kleine Zaal

Programma

Christiaan Huygens Courante in e
Gustav Holst Saturn, the Bringer of Old Age 
Melle Weijters Cyclus Harmonicus 
Charles Mingus Eclipse 
David Bowie Space Oddity 
Melle Weijters Mirrored Inflections
en andere werken

Uitvoerenden

Melle Weijters 31-toonsgitaar, laptop, zang
Ere Lievonen Fokker-orgel
Mystery guest

De perfecte soundtrack bij de wereld van Huygens

Dit concert zou oorspronkelijk plaatsvinden op 29 mei 2022, maar is verplaatst naar 5 maart 2023. Kaartkopers hebben bericht ontvangen, eerder gekochte kaarten blijven geldig.

Melle Weijters, briljant (jazz)gitarist en artistiek coördinator van de Stichting Huygens-Fokker, droomt al jaren van een theatraal concert rond de verbeeldingswereld van Christiaan Huygens. Melle Weijters, de man van de Meantone Blues, oogstte al eerder met zijn microtonale gitaren veel bewondering. Nu biedt hij dit droomprogramma dat van het 31-toonsysteem voert naar de science-fiction van David Bowies Space Oddity. De perfecte soundtrack bij de wereld van Huygens.

De erfenis van Christiaan Huygens, zoon van de dichter Constantijn, beperkte zich niet alleen tot het 31-toonsysteem. Ongetwijfeld geïnspireerd door de harmonie der sferen van de oude Grieken schreef hij Cosmotheoros waarin plaats was voor leven op andere planeten en waar muziek volgens de 31-toonstemming de klank van het universum zou zijn. Deze gedachte komt tot klinken in werken van Huygens en fantasierijke geesten als Charles Mingus en Gustav Holst, terwijl Melle Weijters met eigen werk de muzikale ideeën van Huygens verklaart.

Dit concert wordt later uitgezonden door de Concertzender.

Onderdeel van