Marc-André Hamelin (foto: Sim Canetty-Clarke)

De vereniging van Liszt en Thalberg

Marc-André Hamelin
wo 10 feb 2021 21:00 - 22:00
wo 10 feb 2021
21:00 - 22:00
  • wo 10 feb 2021
    21:00 - 22:00
    Grote Zaal
    Geweest

Programma

Carl Philipp Emanuel Bach Rondo in c 
Ludwig van Beethoven Sonata in f op. 2 nr. 1
Gabriel Fauré Nocturnes op. 33 nrs. 1-3
Franz Liszt, Sigismond Thalberg, Johann Peter Pixis, Henri Herz, Carl Czerny en Frédéric Chopin Hexaméron

Uitvoerenden

Marc-André Hamelin piano

Verbluffend virtuoze pianomuziek

‘Een meesterpianist op de toppen van zijn kunnen’, schreef Gramophone over de recente cd van Marc-André Hamelin met operaparafrases van de ‘rivalen’ Franz Liszt en Sigismond Thalberg. Het meest opvallende werk van deze plaat, Hexaméron, is het sluitstuk van dit virtuoze recital met verder een grillig Rondo van CPE Bach, Beethovens brutale Eerste pianosonate en verstilde Nocturnes van Gabriel Fauré. Hexaméron, zelden live gespeeld, verenigt Liszt, Thalberg, Chopin, Czerny en anderen in een gezamenlijke variatievorm en heeft volgens Hamelin maar één doel: de luisteraar compleet verbluft achterlaten.

Hexaméron is een set van zes variaties over de Mars van de Puritanen uit Bellini’s opera I puritani. Het werk met variaties van Franz Liszt (die ook zorgde voor de eenheid binnen het geheel), Frédéric Chopin, Carl Czerny, Henri Herz, Johann Peter Pixis en Sigismond Thalberg was een initiatief van prinses Cristina Trivulzio Belgiojoso voor een benefietconcert in haar Parijse salon in 1837. Het duizelingwekkende werk, dat elke pianoliefhebber met open mond laat luisteren, vormt alles bij elkaar een schitterend ‘compendium van de destijds vigerende Parijse pianostijlen’, aldus The New York Times.

Vanwege coronabeperkingen is het mogelijk dat we het concert moeten annuleren of dat de toegestane zaalcapaciteit op de concertdatum onvoldoende is voor alle kaartkopers. In beide gevallen ontvangen kaartkopers hierover bericht en zullen we het aankoopbedrag restitueren. We vragen je begrip en uiteraard hopen we dat dit niet nodig zal zijn.