Hawych Elders (foto Marco Borggreve)

Hawijch Elders

Lunchconcert Dutch Classical Talent
do 31 mrt 2022 12:30 - 13:30
do 31 mrt 2022
12:30 - 13:30
  • do 31 mrt 2022
    12:30 - 13:30
    Excl. pauzedrankje
    Grote Zaal
    Geweest

Programma

Heinrich Ignaz Franz Biber Passacaglia ‘Schutzengel’ uit de Rosenkranz-Sonate nr. 16
Johann Sebastian Bach Preludio, Loure, Gavotte en Rondeau uit Partita nr. 3 BWV 1006
Paul Hindemith Sonate op. 31/2 ‘Es ist so schönes Wetter draussen’
Eugène-August Ysaÿe Grave en Fugato uit Sonate nr. 1
Tijmen van Tol Vioolsonate (wereldpremière)
Heinrich Wilhelm Ernst ‘Die letzte Rose’, variaties over een Iers volkslied

Ode aan de virtuoze viool

Hawijch Elders brengt een ode aan de virtuoze viool vanaf de barok, via de romantiek en de neo-klassieke periode tot het heden. Om alleen op het podium te gaan staan met je viool en de muziek van vioolgiganten: dat vergt talent, moed en karakter. En dan te bedenken dat Hawijch Elders, voormalige concertmeester van het Nederlands Jeugd Strijkorkest, eerder al de Tweede prijs én de Publieksprijs won in de finale van het Oskar Back Concours.

In dit programma laat Hawijch Elders de lange traditie van haar instrument horen, van Bach tot Hindemith. Maar tradities zijn er ook om telkens nieuw leven in te blazen. Vandaar dat het programma ook een nieuwe opdrachtcompositie bevat, met uiteraard het nodige virtuoze vuurwerk.

De jury over Hawijch Elders: ‘Technisch en muzikaal subliem. Wat een lef om de vioolvirtuoos Paganini zo uit te dagen! Een ontwapenende en verhalende violiste met een indrukwekkende klank. Met gemak vult ze in haar eentje de zaal.’

Dutch Classical Talent
De Dutch Classical Talent Tour en Award staan garant voor een sneakpreview van de meest interessante musici van morgen. Musici die zijn geselecteerd voor dit traject beheersen hun instrument niet alleen tot in de puntjes, maar zijn zonder uitzondering ook eigenzinnige podiumkunstenaars met verrassende programma’s. Eerdere laureaten zijn daarvan het bewijs: Tania Kross, Lavinia Meijer, Nora Fischer, Van Baerle Trio en het Berlage Saxophone Quartet, om er enkele te noemen.