Asko|Schönberg (foto Ada Nieuwendijk)

Islands

Asko|Schönberg
do 8 dec 2022 20:15 - 21:20
do 8 dec 2022
20:15 - 21:20
  • do 8 dec 2022
    20:15 - 21:20
    Grote Zaal

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1
Inleiding door Frederike Berntsen

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Richard Ayres Islands (wereldpremière) *
* In opdracht van Asko|Schönberg en tot stand gekomen met steun van Fonds Podiumkunsten

Na afloop / Entreehal / Popup-concert 'The Big Loud Thing 002'
door Ensemble Klang en Neo-fanfare 9x13
Hanna Kulenty
Air
Andrew Hamilton
Music for people who like nature

Uitvoerenden

Asko|Schönberg
kunstenaarsduo Nest: Wiesje Peels & Trijntje Keijser
toneelbeeld 
Jurjen Hempel dirigent

Droomeilanden voor kleine bezettingen en andere disciplines

Een doe-het-zelf-kit om droomeilanden te bouwen, zou dat niet handig zijn in tijden van mondiale onzekerheid? Componist Richard Ayres biedt uitkomst met Islands: een spectaculaire virtuele atlas van plekken die je zelfs in een pandemie veilig kunt bezoeken. Samen met kunstenaars uit andere disciplines brengt Ayres cultuur en natuur van zijn droomeilanden in kaart. Voor deze editie ontwikkelt kunstenaarsduo Nest een een flexibel object op het snijvlak van fotografie en beeldende kunst dat onvoorspelbare vormen aanneemt tijdens de uitvoering.

Als kind aan de Atlantische kust zoefde Ayres al nachtenlang met zijn bed als boot over de zeven zeeën. Een bijzonder boek activeerde onlangs die jeugdherinnering: de Zakatlas van afgelegen eilanden van de Duitse Judith Schalansky. De imaginaire eilanden van Islands componeerde Ayres voor kleine bezettingen en steeds een andere presentatievorm, zoals videoclip, audio-opname of liveconcert. In 2018 schreef Ayres voor Asko|Schönberg de hallucinante multimediavoorstelling The Garden, die ook in het Muziekgebouw te zien was.

Asko|Schönberg is ensemble in residence

Afterconcert

The Big Loud Thing 002
Ongeveer een kwartier na de afloop van het hoofdconcert, spelen Ensemble Klang en Neo-fanfare 9x13 in de Entreehal als extraatje nog een kort concert van ongeveer een half uur: The Big Loud Thing 002. Zij doen dat later dit seizoen bij nog drie concerten. De data staan verderop op deze pagina bij 'Achtergrond'.

Aanleiding is het feit dat 50 jaar geleden De Volharding werd opgericht, als straatorkest van Louis Andriessen en Willem Breuker. Het orkest groeide uit tot een icoon in de Nederlandse ensemblecultuur. In aanloop naar de concertavond Mapping Andriessen op 13 april 2023 in het Minimal Music Festival, eert Ensemble Klang dit unieke orkest met vijf pop-upconcerten, waarvan vanavond het tweede.

Uitvoerenden
Ensemble Klang
Neo-fanfare 9x13

Programma
Hanna Kulenty Air
Andrew Hamilton Music for people who like nature

Achtergrond

The Big Loud Thing

Vijf gratis popup-concerten door Ensemble Klang in aanloop naar het Minimal Music Festival 2023