Maarten Ornstein (foto Deirdre Daly)

Opera Papoea

IJ-Salon
za 13 mei 2023 14:15 - 17:00
za 13 mei 2023
14:15 - 17:00
  • za 13 mei 2023
    14:15 - 17:00
    Grote Zaal

Programma

Maarten Ornstein Opera Papoea, op tekst van Merel Hubatka (wereldpremière)

Uitvoerenden

Gabriella Noble mezzosopraan
Steven van der Linden tenor
Musici van het Koninklijk Concertgebouworkest

Nieuwe opera van Maarten Ornstein over de Papoea’s 

De roman Norman is het schrijversdebuut van Merel Hubatka. Het verhaal is gebaseerd op de biografie van haar vader. Ze beschrijft daarin hoe de Papoea's speelbal werden van grote internationale ontwikkelingen. Samen met componist Maarten Ornstein brengt ze nu haar succesvolle roman als opera op de planken.

Michael Gieler, artistiek leider IJ-Salon: ‘Toen Merels boek drie jaar geleden verscheen, heb ik het in één ruk uitgelezen. Haar onvoorwaardelijke liefde en engagement voor de zaak van de Papoea deed me enorm denken aan Max Havelaar van Multatuli. De nare gevolgen van de botsing van het afkalvende kolonialisme en de nieuwe wereldorde vertaalde ze doeltreffend in persoonlijke verhalen die het leed van de Papoea voelbaar maken. Wie anders dan Maarten Ornstein kan erin slagen om die werelden ook muzikaal te laten botsen in een grote nieuwe opera?’

 

Achtergrond

Echo's van de toekomst

Rond premières hangt een magische gloed. Muziek die er voorheen niet was, bereikt voor het eerst de oren van het publiek. Ook dit seizoen (22-23) in het Muziekgebouw.