Sean Haid (foto Phil Crozier)

Verses for Ensembles

Score Collective
vr 19 jan 2024 20:15 - 22:05
vr 19 jan 2024
20:15 - 22:05
  • vr 19 jan 2024
    20:15 - 22:05
    Pauze 21:05
    Grote Zaal

Programma

Thomas Moore The Last Rose of Summer (arr. Benjamin Britten)
Nico Muhly Terry’s aria (uit Marnie)
Missy Mazzoli You are the Dust (uit Song from the Uproar)
Benjamin Britten I Know a Bank (uit A Midsummer Night’s Dream)
Lisa Weyrauther Sheltered (wereldpremière)
Harrison Birtwistle Orpheus Elegies (selectie)
Noura Hodhodi Time (wereldpremière)
Harrison Birtwistle Verses for Ensembles

Uitvoerenden

Score Collective
Ed Spanjaard dirigent
Sean Haid countertenor

Eerbetoon aan de revolutionaire componist Harrison Birtwistle

Score Collective, het ensemble voor nieuwe muziek van het Conservatorium van Amsterdam, presenteert twee werken van Harrison Birtwistle. Hij was een van Engelands meest revolutionaire en eloquente componisten en overleed in 2022. Diepe wortels in de muziekgeschiedenis kenmerken zijn werk, net zoals grondig onderzoek naar het samenspel tussen musici. In Verses for Ensembles opereren de verschillende instrumentengroepen als eenheid of juist solistisch. Zijn Orpheus Elegies, rondom sonnetten van Rilke, zijn als een set briefkaarten met versleutelde tekst. 

Naast de werken van Birtwistle klinkt een vroege compositie van zijn compositiedocent Alexander Goehr (1932). Terwijl Goehr in zijn latere werk steeds vaker teruggrijpt op vroegere muziekprincipes, is zijn vroege Suite geschreven in de naoorlogse post-seriële traditie. Tenslotte klinkt, zoals altijd bij Score Collective, een nieuw werk van een compositiestudent van het Conservatorium van Amsterdam. Het ensemble staat onder leiding van CvA-directiedocent Ed Spanjaard.

NB. Wegens onvoorziene omstandigheden is het programma gewijzigd. In plaats van de Suite van Alexander Goehr klinken vier Amerikaanse en Engelse songs door countertenor Sean Haid onder begeleiding van Ed Spanjaard.

Dit concert wordt opgenomen door: