La Rêveuse (foto Nathaniel Baruch)

Musica fantastica

La Rêveuse + college Jan Van den Bossche
wo 19 jan 2022 20:15 - 21:30
wo 19 jan 2022
20:15 - 21:30
  • wo 19 jan 2022
    20:15 - 21:30
    Grote Zaal
    Geweest

Programma

19.00 uur / Grote Zaal / Voorprogramma
College door Jan Van den Bossche over de fantastische stijl

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Dietrich Becker Sonate en suite in D
Dietrich Buxtehude Sonate in a BuxWV 272
Dietrich Buxtehude Suite voor klavecimbel
Dietrich Buxtehude Sonate en suite in Bes BuxWV 273
Dietrich Buxtehude Sonate op. 1 nr. 6 BuxWV 257 

Uitvoerenden

Stéphan Dudermel viool
Florence Bolton viola da gamba, muzikale leiding
Carsten Lohff klavecimbel
Benjamin Perrot theorbe, muzikale leiding

Fantasierijke Noord-Duitse barokmuziek

Helaas is dit concert geannuleerd in verband met de coronamaatregelen. Kaartkopers ontvangen bericht.

Ensemble La Rêveuse brengt een eerbetoon aan Dietrich Buxtehude, sleutelfiguur van de Noord-Duitse barokmuziek. Zijn contrastrijke en dramatische stijl, de ‘stylus fantasticus’, zette de toon voor componisten na hem, waaronder Johann Sebastian Bach. Het gerenommeerde Franse gezelschap selecteert Buxtehudes meest virtuoze en fantasierijke sonates en suites voor viool, viola da gamba en basso continuo.

Een CHOC de Classica, vijf Diapason-stemvorkjes, extatische kritieken: La Rêveuse gooide met zijn Buxtehude-opnames hoge ogen. Het ensemble werd opgericht door de luitist Benjamin Perrot en gambiste Florence Bolton. In 2017 ontving La Rêveuse een oeuvreprijs, de Médaille d'Or van de Franse Académie Arts-Sciences-Lettres.

College ‘De fantastische stijl’ door Jan Van den Bossche
De ‘stylus phantasticus’ ontstond in de late 16e eeuw in Italië als een bevrijding uit het strenge keurslijf van de polyfonie. Er was geen tekst die uitgedrukt moest worden, geen dwingende cantus firmus (een melodie die als rode draad door een werk loopt). Vrijheid alom! Deze instrumentale stijl kende in de 17e eeuw een bijzondere bloeiperiode in Noord-Duitsland. Daar werd in zekere zin de grondslag gelegd van de vrije instrumentale muziek, waaraan Bach direct, en Beethoven en vele anderen indirect schatplichtig waren.

Let op! Dit is een verplaatst concert uit seizoen 19/20 of 20/21 waarvan de oorspronkelijk gekochte kaarten nog geldig zijn. Heb je al kaarten in bezit? Dan is het niet nodig om opnieuw kaarten te kopen.