Ives Ensemble (foto: Mark Kohn)

Ives Ensemble

Luisteren naar beelden
12 dec
20:15 - 22:00

De tijd dat je alleen muziek maakte op muziekinstrumenten ligt ver achter ons. Het eigengereide Ives Ensemble presenteert vanavond composities die op een verrassende manier beeld, geluid en materiaal samenbrengen. Wat is het klankpotentieel van potloden, papier of een cactus? Naast muziek van moderne klassiekers als Anton Webern, John Cage en Morton Feldman klinkt een bijzonder nieuw werk van componist Willem Boogman met een film van Alexandra Roozen.

Beeldend kunstenaar Alexandra Roozen heeft een serie werken gemaakt waarin het geluid van de potloden op het papier net zo belangrijk was als het visuele resultaat. Rondom de film van Roozens maakproces creëerde Boogman vervolgens zijn muziek, zodat de klank van de film deel is geworden van de instrumentale compositie. Alvin Lucier was een pionier op het gebied van geluidskunst en maakte met Sound on Paper een installatie van ruisend en klapperend papier. Cage’ Child of Tree is een gestuurde improvisatie voor plantaardige materialen – waaronder een cactus.

Muziek van het toevallige geluid

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding
door Thea Derks

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma:
Anton Webern Streichtrio op. 20
John Cage Child of Tree
Morton Feldman Projection 4
video over de tekeningenreeks Seen by Hand van Alexandra Roozen
Willem Boogman nieuw werk met een film van Alexandra Roozen
Dick Raaymakers Super Imprimere, Super Addere, Super Subtrahere uit Vijf canons voor tape
Alvin Lucier Braid
Franco Donatoni Etwas ruhiger im Ausdruck

Uitvoerenden

Ives Ensemble
Alexandra Roozen
film

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring