Reinbert de Leeuw (foto: Marco Borggreve)

Asko|Schönberg + Nederlands Kamerkoor

Touch the Cloud - twee wereldpremières
16 jan
20:15 uur

Zou er een meer toegewijde uitvoerder zijn dan Reinbert de Leeuw? De Leeuws talloze concerten en opnames, vaak in nauwe samenwerking met de componisten, vormen een schitterend oeuvre. Zijn muziekvrienden van Asko|Schönberg en het Muziekgebouw schonken De Leeuw voor zijn tachtigste verjaardag (op 8 september 2018) het mooist denkbare cadeau: nieuwe muziek van een geliefd componist. Het nu voltooide volledige werk, Acqua Alta van de Rus Valery Voronov (1970), beleeft vanavond m.m.v. Nederlands Kamerkoor de wereldpremière. De ouverture van het stuk was onder de titel Touch the Cloud te horen tijdens het verjaardagsconcert in 2018.

Een van de componisten met wie De Leeuw gedurende zijn lange carrière een intensieve relatie opbouwde, is de Hongaar György Kurtág. De Leeuws opname, met Asko|Schönberg, van Kurtágs volledige ensemblewerk werd jubelend onthaald en bekroond met een Edison Klassiek. Speciaal voor Reinbert de Leeuw maakte Olivier Cuendet een vrijere versie van Kurtágs meesterlijke …concertante… opus 42 uit 2003. Vanavond klinkt deze versie voor het eerst. Hartstochtelijke muziek, waarvoor Kurtág in 2006 de prestigieuze Grawemeyer Award kreeg.


 

Twee wereldpremières voor dirigent Reinbert de Leeuw

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding
door Huib Ramaer

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma:

György Kurtág
...concertante... opus 42 (voor ensemble bewerkt door Olivier Cuendet, wereldpremière)
Valery Voronov Acqua Alta (wereldpremière)*

* opgedragen aan Reinbert de Leeuw, opdracht Vrienden van Asko|Schönberg en Vrienden van het Muziekgebouw, met steun van Ammodo

Uitvoerenden

Asko|Schönberg
Nederlands Kamerkoor

Reinbert de Leeuw dirigent
Hiromi Kikuchi viool
Ken Hakii altviool

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring