Asko|Schönberg

Koekoek! The spirit of Oliver Knussen
vroegboekkorting geldig

Een caleidoscoop van verfijning, kleur en ideeën

Met componist, dirigent en mentor Oliver Knussen verloor de hedendaagse muziek in de zomer van 2018 een van haar meest briljante exponenten. Knussens kleine oeuvre van vaak beknopte werken is een caleidoscoop van verfijning, kleur en ideeën. Asko|Schönberg heeft een lange geschiedenis met Knussen. In dit eerbetoon speelt het ensemble belangrijke werken van Knussen zelf – zoals de Nederlandse première van zijn zwanenzang, O Hototogisu! – naast muziek van bevriende collega’s.

Met het Requiem - Songs for Sue herdacht Knussen in 2006 zijn overleden vrouw. Het is een vitaal en temperamentvol werk op poëzie van onder meer Emily Dickinson, Auden en Rilke. O Hototogisu! (2017) ontleent zijn naam aan de koekoek en is een dubbelconcert voor sopraan en fluit. Julian Anderson droeg zijn vroege compositie Khorovod op aan Knussen, die een fervent voorvechter van Andersons werk was. Van de even eminente als eigenzinnige Harrison Birtwistle klinkt Secret Theatre uit 1984. Met Jan van de Putte deelde Knussen een fascinatie voor de Japanse cultuur.

Programma

19:15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding

20:15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma:

Oliver Knussen Requiem - Songs for Sue
Oliver Knussen Two Organa
Oliver Knussen O Hototogisu! (Nederlandse première)
Harrison Birtwistle Secret Theatre
Julian Anderson Khorovod
Jan van de Putte nieuw werk

Uitvoerenden

Asko Schönberg
Ensemble Academie

Bas Wiegers dirigent
Katrien Baerts sopraan

Oliver Knussen
Oliver Knussen
Katrien Baerts
Katrien Baerts (foto: Claudia Hansen)
Asko|Schönberg
Asko|Schönberg (foto: Ada Nieuwendijk)
Bas Wiegers
Bas Wiegers (foto: Marco Borggreve)
Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring