Ongehoord Bruckner

8 - 10 nov 2019 / Oerversies van zijn grootse symfonieën

De Oostenrijker Anton Bruckner (1824 - 1896) geldt als een van de grootste symfonische componisten. Het Noord Nederlands Orkest, Residentie Orkest Den Haag en Het Gelders Orkest spelen in één weekend de oerversies van Bruckners Derde, Vierde en Achtste symfonie. Deze ‘Originalfassungen’ zijn grilliger, romantischer en spontaner dan de latere versies van deze symfonische werken. In Nederland maken we voor het eerst kennis met de oorspronkelijke gedachten van Bruckner.

Anton Bruckner werd vooral bekend dankzij zijn symfonieën. Hij was rooms-katholiek, afkomstig uit de provincie en van eenvoudige komaf. Ondanks zijn succes bleef hij zijn hele leven gevoelig voor kritiek en ‘verbetersuggesties’ van zijn partituren. Zo onderwierp hij bijna al zijn symfonieën aan meerdere grondige revisies, waardoor er verschillende versies van bestaan.Het ‘Bruckner-probleem’ – een term van de Britse musicoloog Deryck Cooke – verwijst naar de moeilijkheden die voortvloeien uit het grote aantal versies van die symfonieën. Vooral de Derde, de Vierde en de Achtste symfonie zijn ingrijpend ‘gecorrigeerd’. Niet alleen door Bruckner, ook deels door dirigenten die zijn symfonieën uitvoerden. Nog steeds is niet precies bekend in hoeverre Bruckner deze wijzigingen autoriseerde; in deze oerversies hoort u de muziek van Bruckner zoals hij die zelf voor ogen had.

Het resultaat is fascinerend, ook voor doorgewinterde Bruckner-kenners. Zoals Martin Sieghart, die het Noord Nederlands Orkest dirigeert: “Ik moet de Achtste Symfonie opnieuw veroveren.”

Oerversies van Bruckners grootse symfonieën voor het eerst in Nederland

Alle concerten:

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring