Kreupele duivels

Dudok Quartet
Sat 20 Feb 2021 21:00 - 22:00
Sat 20 Feb 2021
21:00 - 22:00

Program

Joseph Haydn Strijkkwartet op. 20 nr. 3
Kálmán Balogh Sánta ördög (arr. Judith van Driel) 
Béla Bartók Strijkkwartet nr. 5

Credits

Dudok Quartet:

Judith van Driel viool
Marleen Wester viool
Marie-Louise de Jong altviool
David Faber cello

Hongaarse volksmuziek bij Haydn en Bartók

Het Dudok Quartet neemt vanuit drie verschillende perspectieven Hongaarse volksmuziek onder de loep. Béla Bartók liet zich volop inspireren door de volksmuziek van zijn land, zoals goed te horen is in het adembenemende, afwisselend rauwe en tedere Vijfde strijkkwartet. Dudok-primarius Judith van Driel maakte een kwartetbewerking van een virtuoze asymmetrische dans van Kálmán Balogh, grootmeester van het cimbalom (hakkebord). De veelzeggende titel luidt Sánta ördög: ‘Kreupele duivel’. En Joseph Haydn, ‘de vader van het strijkkwartet’, werkte jarenlang in Hongarije.

Het Dudok Quartet heeft naam gemaakt met expressieve en intelligente vertolkingen en fantasievolle programma’s. Hun opname van Haydns Strijkkwartetten op. 20 – gecomponeerd aan het hof van Esterházy, bijgenaamd ‘het Hongaarse Versailles’ – kreeg internationaal veel lof. In het Derde strijkkwartet uit de reeks kun je invloed van Hongaarse muziek beluisteren: Haydn speelt met asymmetrie in de zinsbouw en er zijn opvallende eenstemmige passages.

Vanwege coronabeperkingen is het mogelijk dat we het concert moeten annuleren of dat de toegestane zaalcapaciteit op de concertdatum onvoldoende is voor alle kaartkopers. In beide gevallen ontvangen kaartkopers hierover bericht en zullen we het aankoopbedrag restitueren. We vragen je begrip en uiteraard hopen we dat dit niet nodig zal zijn.