Islands

Asko|Schönberg
Thu 8 Dec 2022 20:15 - 21:20
Thu 8 Dec 2022
20:15 - 21:20

Program

19.15 uur / Foyerdeck 1
Inleiding door Frederike Berntsen

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Richard Ayres Islands (wereldpremière) *
* In opdracht van Asko|Schönberg en tot stand gekomen met steun van Fonds Podiumkunsten

Na afloop / Entreehal / Popup-concert 'The Big Loud Thing 002'
door Ensemble Klang en Neo-fanfare 9x13
Hanna Kulenty
Air
Andrew Hamilton
Music for people who like nature

Credits

Asko|Schönberg
Jurjen Hempel
dirigent
Kunstenaarsduo Nest:
Wiesje Peels & Trijntje Keijser
toneelbeeld 
i.s.m. BredaPhoto

Droomeilanden voor kleine bezettingen en andere disciplines

Een doe-het-zelf-kit om droomeilanden te bouwen, zou dat niet handig zijn in tijden van mondiale onzekerheid? Componist Richard Ayres biedt uitkomst met Islands: een spectaculaire virtuele atlas van plekken die je zelfs in een pandemie veilig kunt bezoeken. Kunstenaarsduo Nest (ofwel moeder en dochter Wiesje Peels en Trijntje Keijser) ontwikkelde op uitnodiging van BredaPhoto in nauwe samenwerking met Ayres hun eigen beeld van zijn eilanden. Dit doen ze geheel in de voor hen kenmerkende familiare DIY stijl, waarmee ze voortbouwen op hun eigen sterke visuele wereld en naadloos aansluiten op het werk van Richard Ayres.

Als kind aan de Atlantische kust zoefde Ayres al nachtenlang met zijn bed als boot over de zeven zeeën. Een bijzonder boek activeerde onlangs die jeugdherinnering: de Zakatlas van afgelegen eilanden van de Duitse Judith Schalansky. Tijdens het componeren van Islands werd de componist onderweg door de onzekere werkelijkheid ingehaald. Zijn eilanden liepen er in sommige gevallen absurdistische, rauw-realistische, melancholieke en parodiërende randjes door op. In 2018 schreef Ayres voor Asko|Schönberg de hallucinante multimediavoorstelling The Garden, die ook in het Muziekgebouw te zien was.

‘Eén van de meest eigenzinnige en originele componisten van dit moment. Het enige voorspelbare aan zijn premières is dat ze onvoorspelbaar zijn’. 
– The Times (2020) over Richard Ayres

Asko|Schönberg is ensemble in residence


Afterconcert

The Big Loud Thing 002
Ongeveer een kwartier na de afloop van het hoofdconcert, spelen Ensemble Klang en Neo-fanfare 9x13 in de Entreehal als extraatje nog een kort concert van ongeveer een half uur: The Big Loud Thing 002. Zij doen dat later dit seizoen bij nog drie concerten. De data staan verderop op deze pagina bij 'Achtergrond'.

Aanleiding is het feit dat 50 jaar geleden De Volharding werd opgericht, als straatorkest van Louis Andriessen en Willem Breuker. Het orkest groeide uit tot een icoon in de Nederlandse ensemblecultuur. In aanloop naar de concertavond Mapping Andriessen op 13 april 2023 in het Minimal Music Festival, eert Ensemble Klang dit unieke orkest met vijf pop-upconcerten, waarvan vanavond het tweede.

Uitvoerenden
Ensemble Klang
Neo-fanfare 9x13

Programma
Hanna Kulenty Air
Andrew Hamilton Music for people who like nature


Programmaboekje