Jawa Manla

Wat is het geheim van de Turkse ud? (8+)

Mehmet Polat + Jawa en Shaza Manla
zo 22 nov 2020 13:00 - 14:00
zo 22 nov 2020
13:00 - 14:00
  • zo 22 nov 2020
    13:00 - 14:00
    Excl. pauzedrankje
    Grote Zaal

Uitvoerenden

Mehmet Polat ud (Turkse luit)
Jawa Manla ud
Shaza Manla kanun (Turks tokkelinstrument)
Dieuwertje Blok presentatie

Eeuwenoud snaarinstrument verenigt jong en oud

Ken jij een instrument dat al vijfduizend jaar bespeeld wordt? Nee? Maak dan kennis met de Turkse ud, een soort mysterieuze gitaar. In dit concert vertellen de wereldberoemde ud-meester Mehmet Polat en het jonge talent Jawa Manla over hun liefde voor dit eeuwenoude instrument en de bijzondere klank. Hun verhalen nemen je mee op reis van Bagdad via Andalusië naar Nederland en geven een glimp van de geschiedenis van de ud.

De ud vormt een muzikale brug tussen Oost en West en is inmiddels te horen in heel veel muziek, zoals jazz, spirituele muziek en hedendaagse muziek. Jawa speelt samen met haar zusje Shaza. Zij bespeelt de Turkse kanun, een soort citer waarvan de snaren met plaatjes aan de vingers wordt getokkeld. Jawa en Shaza kwamen in 2015 naar Nederland uit Syrië. Samen met Mehmet Polat laten ze horen hoe mooi en vernieuwend hun muziek klinkt.

Beluister de podcast

In de tweede aflevering van Oeversessies zijn Mohamed Aadroun, medeoprichter van het Ud Festival en ud-speler Jawa Manla te gast. Wat maakt de ud zo populair in Nederland? Reis mee met presentator Elfie Tromp door de wereld van de ud, dwars door de geschiedenis, en beluister de prachtige klanken én muziek.