Nederlands Kamerkoor + Paul Van Nevel

DoReMiFaSol

Nederlands Kamerkoor + Paul Van Nevel
za 22 jan 2022 20:30 - 22:00
za 22 jan 2022
20:30 - 22:00
  • za 22 jan 2022
    20:30 - 22:00
    Grote Zaal

Programma

Muziek van o.a. Antoine Brumel, Orlando di Lasso, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Costanzo Festa, Stefano Felis, Robert de Fevin, Josquin Desprez en Francesco Soriano

Uitvoerenden

Nederlands Kamerkoor
Paul Van Nevel dirigent

Verrassende veelzijdigheid in middeleeuwse toonladders

Paul Van Nevel, meester van de oude muziek, is al jaren een veelgevraagd gastdirigent bij het Nederlands Kamerkoor en met reden. In 2022 presenteert hij een programma volledig gestoeld op een van de voorlopers van de moderne westerse toonladder: het hexachord ut-re-mi-fa-sol-la, basis van talloze composities in de 15e en 16e eeuw en eeuwenlang de grondslag voor muziek- en zangonderwijs in de renaissance. Met DoReMiFaSol toont Paul Van Nevel de grenzeloosheid van de beperking: het programma bestaat uitsluitend uit werken waar het hexachord in terugkomt. 

Met de imposante Missa ut re mi fa sol la van Antoine Brumel als basis stelde Van Nevel een programma samen waarin het Nederlands Kamerkoor zich buigt over allerlei soorten liederen en middeleeuwse solfège-oefeningen waar zelfs Boulez nog over zou struikelen. Concertbezoekers zullen ongetwijfeld huiswaarts keren met een hexachord-oorworm van jewelste, maar een ding is zeker: met duizelingwekkende ritmische motieven, hexachordmutaties en stemwisselingen is er afwisseling genoeg in deze zes noten.