The Light of Lesser Days

Asko|Schönberg
do 16 sep 2021 20:15 - 21:30
do 16 sep 2021
20:15 - 21:30
  • do 16 sep 2021
    20:15 - 21:30
    Grote Zaal

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1
Inleiding door Frederike Berntsen

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Oscar Bettison The Light of Lesser Days (opdracht Asko|Schönberg)

Uitvoerenden

Asko|Schönberg 
Clark Rundell dirigent 
Katrien Baerts sopraan
Barbara Kozelj mezzosopraan
Arne Bock sound design
Theatermachine lichtontwerp

Reizen op verbeeldingskracht naar fantastische plaatsen

De theatrale performance The Light of Lesser Days neemt het publiek mee in een overweldigende totaalervaring. Twee personages (de zangers) zitten opgesloten in een kale kamer. Ze reizen op verbeeldingskracht naar fantastische en soms onwaarschijnlijke plaatsen, als ontsnappingsmiddel. Daartoe worden ze geïnspireerd door het enige boek waartoe ze toegang hebben, Werner’s Nomenclature of Colours, een 19e-eeuwse uitgave met namen en omschrijvingen van kleuren en tinten. Het lichtspel, een belangrijk element in de voorstelling is hierop gebaseerd. 

De reizen gaan van bossen naar zee, van de tropen naar hartje winter, maar eindigen weer in de gesloten kamer, om zich des te meer bewust te zijn van de hachelijke situatie waarin ze verkeren. Het ensemble gaat in duet met een elektronische versie van zichzelf, met een overweldigend effect. De Engels-Amerikaanse componist Oscar Bettison, ontvanger van onder andere de Guggenheim Fellowship, schrijft het stuk speciaal voor Asko|Schönberg.

Asko|Schönberg is ensemble in residence

Interview Oscar Bettison in NRC
Muziekjournalist Joep Stapel interviewde componist Oscar Bettison voor NRC (7 sep 2021). 'Naar Nederland komen heeft mijn perspectief op muziek totaal veranderd’.
Lees interview >Video: Achter de schermen bij The Light of Lesser Days
Componist Oscar Bettison was al een flink eind op streek met zijn compositie The Light of Lesser Days toen de pandemie zijn intrede deed. In onderstaande video zie je hoe hij en mezzosopraan Barbara Kozelj elkaar afgelopen juli eindelijk voor het eerst in levende lijve ontmoeten om te werken aan deze productie. Ze bespreken de mogelijkheden van wat er is bedacht voor het stuk en de scenografie, en je hoort wat het stuk voor hen beiden betekent. Een mooi kijkje achter de schermen!

Programmaboekje