James Oesi (foto Eduardus Lee)

inhabit_inhibit van Stefan Prins

Asko|Schönberg + Ensemblekollektiv Berlin
do 24 feb 2022 20:15 - 21:15
do 24 feb 2022
20:15 - 21:15
  • do 24 feb 2022
    20:15 - 21:15
    Grote Zaal

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Stefan Prins
inhabit_inhibit (wereldpremière)

Uitvoerenden

Asko|Schönberg 
Ensemblekollektiv Berlin
Baldur Brönniman dirigent
Florian Bogner sound design

Indringende geluidservaring maakt controleverlies voelbaar

Volg het nieuws, kijk naar buiten: volgens punkfilosoof Timothy Morton leven we in een tijd van ‘massale uitroeiing’ – ‘klimaatverandering’ vindt hij veel te soft. Componist Stefan Prins vertaalt Mortons analyse in een verpletterende geluidservaring: inhabit_inhibit is een visionair werk dat met ruimtelijke opgestelde instrumenten, elektronica en feedbackloops voelbaar maakt wat het betekent om de controle kwijt te raken. Wij hebben de aarde uit evenwicht gebracht en nu zijn de gevolgen niet meer beheersbaar. Voel je stress? Dat is terecht.

De Belgische componist Stefan Prins is een muzikale duizendpoot – hij behaalde een PhD aan Harvard, is artistiek leider van het dwarse Nadar Ensemble en speelt ‘laptop’ in een band. Multimedia en innovatie zijn een constante in zijn werk, waarmee hij steevast aan de stoelpoten van conventies zaagt. Ook de ingedutte concertpraktijk mag van Prins op de schop. Verwacht dus geen kalme kennismaking met deze belangrijke componist van nu – wel een indringende.

‘Mijn stuk gaat over inhabit, hoe we in onze omgeving leven, maar ook over inhibit, de grenzen waar we tegenaan lopen. Die is wel geïnspireerd door de vraag: hoe kunnen we symbiotisch met onze omgeving omgaan? Daarmee bedoel ik: hoe kunnen we de balans vinden met onze omgeving, zonder die te vernietigen?' Lees hier het hele interview met Stefan Prins.


Tip! Bezoek ook de openbare repetitie, voorafgaand aan de wereldpremière.

Asko|Schönberg is ensemble in residence

 inhabit_inhibit is een compositieopdracht van Asko|Schönberg en Muziekgebouw aan 't IJ, met steun van Ammodo en Ernst von Siemens Musikstiftung

 

 

Programmaboekje