Femke IJlstra (foto Hans van Egdom)

Saxofoon vindt viool

Femke IJlstra + Merel Vercammen
zo 19 sep 2021 15:00 - 16:00
zo 19 sep 2021
15:00 - 16:00
  • zo 19 sep 2021
    15:00 - 16:00
    Externe locatie

Programma

Werken van Nuno Lobo, Karmit Fadael, Aftab Darvishi en Sarah Neutkens 

Uitvoerenden

Femke IJlstra saxofoon
Merel Vercammen viool

Nieuwe duetten over de verhouding tussen mens en natuur

De zingende saxofoon van Femke IJlstra en de lyrische viool van Merel Vercammen vinden elkaar in niets verhullende duetten van Nuno Lobo, Karmit Fadael, Aftab Darvishi en Sarah Neutkens. Geïnspireerd op ‘het parlement van de dingen’ van de Franse wetenschapssocioloog Bruno Latour schreven zij nieuwe stukken voor saxofoon en viool. Daarmee scheppen Merel Vercammen en Femke IJlstra een wereld die de verhouding tussen de mens en de natuur in dan weer wringende noten dan weer ijzingwekkende harmonieën op onthutsende wijze tot klinken brengt. 

Merel Vercammen en Femke IJlstra behoren tot de jongere generatie musici die niet bang is om buiten de klassieke paden te treden. Femke IJlstra maakt furore als soliste en frontvrouw van het Syrène Saxofoonkwartet en Merel Vercammen zet briljante uitvoeringen van meesterwerken naast ontregelende improvisaties. ‘Ze klinkt naar vioolhelden van vroeger, met een toon die niet is schoongepoetst maar omgeven door een waas van ragfijn vibrato’, schreef de Volkskrant al eens. Samen vormen ze nu voor het eerst een duo dat verrast met nieuwe noten die er toe doen. 

In samenwerking met:

 

Dit concert is onderdeel van 20 x nieuwe noten in kamermuzieksetting, mede mogelijk gemaakt door Kickstart Cultuurfonds.