Danish String Quartet (foto Caroline Bittencourt)

Doppelgänger 2

Danish String Quartet
za 24 sep 2022 20:15 - 21:50
za 24 sep 2022
20:15 - 21:50
  • za 24 sep 2022
    20:15 - 21:50
    Pauze 21:00
    Grote Zaal

Programma

Franz Schubert Strijkkwartet nr. 14 ‘Der Tod und das Mädchen’
Lotta Wennäkoski Pige (Nederlandse première)*
Franz Schubert Der Tod und das Mädchen (arr. Danish String Quartet)
* mede in opdracht van Muziekgebouw aan ‘t IJ

Uitvoerenden

Danish String Quartet:
Frederik Øland viool
Rune Tonsgaard Sørensen viool
Asbjørn Nørgaard altviool
Fredrik Schøyen Sjölin cello

 

Berusting van Schubert gecombineerd met Finse lyriek

Drie Denen en een Noorse cellist vormen het Danish String Quartet. De Denen stortten zich als tieners al professioneel op Haydn. Nu ze naar eigen zeggen ‘relatively bearded’ zijn, is de vergelijking met Vikingen niet ver. Maar alleen de Noorse cellist is zeezeiler, en vredelievend. Allemaal zijn ze gegrepen door de klassieke strijkkwartetliteratuur. Ook al spelen ze voor hun plezier – muziek maken is ‘hanging out with friends’ – Schubert blijft compromisloos Schubert.

‘Geh, wilder Knochenmann!’, smeekt het meisje uit Schuberts lied Der Tod und das Mädchen, maar de dood luistert niet. Ook niet naar Schubert die op zijn eenendertigste stierf. Het andante van zijn Veertiende strijkkwartet is afgeleid van het eerdere lied. Berustende muziek binnen een stuk dat zich heftig verzet tegen het onvermijdelijke. De Finse Lotta Wennäkoski maakt eigenzinnig lyrische muziek die zweeft tussen traditie en modernisme, geraffineerde klanktexturen en melodie.

Vier jaar lang komt het Danish String Quartet naar Amsterdam voor het project Doppelgänger, waarin het strijkkwartetten van Franz Schubert combineert met nieuwe hedendaagse composities uit Scandinavië. Dit is de tweede editie.

 
NB. In tegenstelling tot de overige concerten in de reeks Strijkkwartetten, is er deze avond geen voorprogramma in de Entreehal.

Programmaboekje