Nanook (beeld Eye Filmmuseum)

Nanook of the North (1922)

New European Ensemble
wo 1 mrt 2023 20:15 - 21:35
wo 1 mrt 2023
20:15 - 21:35
  • wo 1 mrt 2023
    20:15 - 21:35
    Grote Zaal

Programma

19.45 uur / Entreehal / Voorprogramma Echoes of Nothing
György Ligeti Síppal, dobbal, nádihegedűvel (with Pipes, Drums, Fiddles)
1. Fabula (Fable)
2. Táncdal (Dancing Song)
3. Kínai templom (Chinese Temple)
4. Kuli (Coolie)
5. Alma álma (Dream)
6. Keserédes (Bitter-sweet)
7. Szajkó (Magpie)

20.15 uur / Grote Zaal/ Hoofdprogramma
Nanook of the North (1922), documentairefilm van Robert J. Flaherty met muziek van Timothy Brock

Uitvoerenden

New European Ensemble

Oerdocumentaire over het leven van de Inuit

Als etnografisch epos over het harde en heroïsche leven van een Inuit-familie in het Canadese Noordpoolgebied weet deze oervader van de documentaire nog altijd mateloos te boeien. De score van Timothy Brock, specialist in orkestrale muziek bij zwijgende films, refereert aan muziek uit de periode waarin Nanook of the North werd gemaakt en wordt live uitgevoerd door het New European Ensemble.

Hoewel de film is gebaseerd op het dagelijks leven van de Inuit, zette documentairemaker Robert Flaherty veel in scène. Soms legde hij zelfs gebruiken vast die voor de toenmalige generatie al grotendeels tot het verleden behoorden, zoals de jacht met harpoenen in plaats van geweren. Om ook binnenscènes te kunnen filmen, bouwde de lokale crew een speciale iglo, die aan één kant werd opengehakt om zonlicht binnen te laten.


Echoes of Nothing
Maandelijks randprogramma i.s.m. Conservatorium van Amsterdam

Voorafgaand aan Nanook of the North presenteert Echoes of Nothing Síppal, dobbal, nádihegedűvel (with Pipes, Drums, Fiddles) voor mezzosopraan en vier percussionisten, een van de laatste werken van György Ligeti. Korte gedichten van de Hongaarse dichter Sánder Weöres zijn verklankt in een unieke mix van Hongaarse volksmuziek en invloeden uit de avant-garde. Van rituele processies tot meditatieve klankvelden, van ritmische secties met betekenisloze klanken, tot bijna popachtige melodieën. Een expressieve en avontuurlijke liedcyclus!

Geïnspireerd door de quote ‘Every something is an echo of nothing’ van componist John Cage cureren drie studenten van het Conservatorium van Amsterdam (Dániel Bolba, Agostinho Sequeira en Vizma Zvaigzne) een eigen concertserie. De miniconcerten reflecteren op concerten uit de programmering in de Grote Zaal en bieden een nieuw perspectief op de concertervaring.

Vizma Zvaigzne mezzosopraan
Dániel Bolba percussie
Bence Csepeli percussie
Keith Ng percussie
Marcel Wheatley percussie