Elisabeth Leonskaja (foto Marco Borggreve)

Brahms Marathon II

Elisabeth Leonskaja + Streichquartett der Staatskapelle Berlin
za 5 nov 2022 20:15 - 21:50
za 5 nov 2022
20:15 - 21:50
  • za 5 nov 2022
    20:15 - 21:50
    Pauze 20:50
    Grote Zaal

Programma

Johannes Brahms Pianokwartet nr. 3 in c op. 60
Johannes Brahms Pianokwintet in f op. 34

Uitvoerenden

Elisabeth Leonskaja piano
Streichquartett der Staatskapelle Berlin

Onstuimige jeugd door de ogen van een wijze volwassene

Tijdens het avondconcert van de unieke Brahmsmarathon richten Elisabeth Leonskaja en de strijkers van Staatskapelle Berlin zich op de oudere Brahms. Hij schreef de eerste noten van zijn Derde pianokwartet in zijn jonge jaren, maar maakte het niet af. Twintig jaar later bekeek hij het materiaal opnieuw. ‘Stel je een man voor die zichzelf gaat doodschieten, want er zit niets anders op’, schreef Brahms aan zijn uitgever. Deze muzikale zelfmoordpoging werd een meesterwerk waarin de onstuimige jeugd vorm kreeg met de wijsheid van een ervaren volwassene. 

Met het iets eerder geschreven Pianokwintet voltooien Elisabeth Leonskaja en het Streichquartett der Staatskapelle Berlin dit indringende college over Brahms’ stijlontwikkeling. Het kwintet dat de componist in eerste instantie als strijkkwintet schreef wordt wel de ‘kroon op zijn kamermuzikale oeuvre’ genoemd. Na een worsteling met het materiaal bleek de piano de sleutel te zijn om het verhaal van diepe droefenis en pure liefde op indringende wijze vorm te geven.

Zie ook het concert Brahms Marathon I om 15.00 uur.

20% combinatiekorting
Bestel kaarten voor Brahms Marathon I om 15.00 uur én voor Brahms Marathon II om 20.15 uur en ontvang 20% combinatiekorting. Bij bestellen verschijnt deze kortingsprijs vanzelf in beeld wanneer je de concerten in je winkelmandje doet.

Programmaboekje