Jörg Widmann (foto Marco Borggreve)

Wereldpremière van Widmann

Ruysdael Kwartet + Jörg Widmann
wo 8 feb 2023 20:15 - 22:00
wo 8 feb 2023
20:15 - 22:00
  • wo 8 feb 2023
    20:15 - 22:00
    Pauze 21:00
    Grote Zaal

Programma

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Henry Purcell
Fantasia nr. 5 in Bes
Henry Purcell Fantasia nr. 9 in a
Henry Purcell Fantasia nr. 7 in c
Carl Maria von Weber Klarinetkwintet
Jörg Widmann Strijkkwartet nr. 9 (wereldpremière)*

*mede in opdracht van Muziekgebouw aan ‘t IJ

22.15 uur / Entreehal / Naprogramma Echoes of Nothing
Elizabete Beāte Rudzinska Currents of Devotion

Uitvoerenden

Ruysdael Kwartet:
Joris van Rijn viool
Emi Ohi Resnick viool 
Gijs Kramers altviool
Michael Müller cello

Jörg Widmann klarinet

Klarinettist/componist Widmann speelt de hoofdrol

‘Geen enkele andere hedendaagse componist houdt zich zo intelligent en indringend bezig met de kwartetvorm’, schreef The Guardian al over Jörg Widmann. ‘Verbazingwekkend virtuoos en soms adembenemend mooi’. Het Ruysdael Kwartet speelt de wereldpremière van Widmanns Negende strijkkwartet, geïnspireerd op Beethovens Veertiende strijkkwartet. Omdat Widmann niet alleen een van de belangrijkste Duitse componisten van dit moment is, maar ook een internationaal topklarinettist, speelt hij zelf de hoofdrol in het avontuurlijke Klarinetkwintet van Carl Maria von Weber. 

Sinds zijn Zesde strijkkwartet wijdt Jörg Widmann zich aan een studie van de strijkkwartetten van Beethoven. ‘Een visionair’ noemt de componist zijn eveneens Duitse voorganger. Widmann duikt in de wereld van Beethoven, roept flarden van herkenning op en gaat vervolgens zijn eigen briljante weg. Het Ruysdael Kwartet opent het concert met een aantal aangrijpend mooie Fantasias van Henry Purcell.

Dit concert wordt live uitgezonden door de NTR op NPO Klassiek.

 

Echoes of Nothing
Maandelijks randprogramma i.s.m. Conservatorium van Amsterdam

Na de muziek van Purcell, von Weber en de wereldpremière van Widmann creëert Elizabete Beāte Rudzinska een moment van rust en meditatie met Currents of Devotion. In de Entreehal geeft ze na afloop van het concert een performance als een sculpture in time. Een persoonlijk en intiem moment waarin haar roots in de Letse volksmuziek doorklinken. De performance duurt ongeveer 15 minuten. 

Elizabete Beāte Rudzinska is een Letse componist en performer. Ze is masterstudent Compositie aan het Conservatorium van Amsterdam. In haar werk smelten verschillende kunstvormen samen tot een heel persoonlijke expressie.


Programmaboekje