Freiburger BarockConsort (foto Valentin Behringer)

Het requiem van Biber

Vox Luminis + Freiburger BarockConsort
za 25 feb 2023 20:15 - 22:00
za 25 feb 2023
20:15 - 22:00
  • za 25 feb 2023
    20:15 - 22:00
    Pauze 21:05
    Grote Zaal

Programma

Christoph Bernhard Herr, nun lässest du deinen Diener
Heinrich Ignaz Franz von Biber Requiem in f
Agostino Steffani
Stabat Mater

Uitvoerenden

Vox Luminis
Freiburger BarockConsort
Lionel Meunier dirigent

Ontroerende en contrastrijke dodenmis

Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644-1704) is vooral bekend als de ongeëvenaarde vioolvirtuoos van zijn tijd en als voorganger van Mozart aan het aartsbisschoppelijke hof in Salzburg. Daar schreef Biber tijdens zijn aanstelling als kapelmeester een Requiem dat qua uitdrukkingskracht niet onderdoet voor dat van Mozart, met indringende solo’s en smartelijke koorgedeelten. 'In dit hoopgevende werk is polyfone schoonheid een sleutel tot de hemelpoort', schreef de Volkskrant.

Deze ontroerende, expressieve en contrastrijke dodenmis wordt nu opnieuw tot leven gewekt door het onvolprezen vocaal ensemble Vox Luminis en het Freiburger BarockConsort. De bas Lionel Meunier, tevens artistiek leider en dirigent van Vox Luminis, leidt de twee ensembles. Naast het Requiem van Biber klinkt gewijde muziek uit dezelfde tijd van Christoph Bernhard en het schrijnende Stabat Mater van Agostino Steffani.

‘Wat Vox Luminis, het Freiburger BarockConsort en Lionel Meunier samen bereiken grenst aan perfectie (★★★★★, de Volkskrant)


Programmaboekje