Kleurrijke Brahms

Brahms Projectorkest + Johannes Leertouwer
vr 3 feb 2023 20:15 - 22:05
vr 3 feb 2023
20:15 - 22:05
  • vr 3 feb 2023
    20:15 - 22:05
    Pauze 20:55
    Grote Zaal

Programma

Johannes Brahms Concert voor viool, cello en orkest
Johannes Brahms Symfonie nr. 1

Uitvoerenden

Brahms Projectorkest
Johannes Leertouwer dirigent
Alexander Janiczek viool
Philip Higham cello

Zo klonk Brahms’ muziek in de 19e eeuw

Brahms zoals je hem nog nooit hebt gehoord! Dirigent en violist Johannes Leertouwer promoveert in januari 2023 aan de Universiteit Leiden op de uitvoeringspraktijk in de tijd van Johannes Brahms. Zijn onderzoek leverde verrassende inzichten op, die hij in dit concert laat horen. Wat klinkt er dan anders? ‘Een vrijere omgang met het tempo, heel veel kleuren van de darmsnaren natuurlijk, maar ook van de 19e-eeuwse hout- en koperblaasinstrumenten. Het klinkt onvoorspelbaarder en heel dynamisch’, aldus de NRC.

Hoorde Brahms in zijn orkestmuziek het liefst de ouderwetse natuurhoorn, of de toen supermoderne ventielhoorn? Van welk hout waren de dwarsfluiten gesneden? Speelden ze strak in tempo, of juist vloeiend? Vragen die Leertouwer in zijn unieke promotieonderzoek beantwoordt door alle symfonieën en concerten van Brahms te spelen. Dit deed hij met een projectorkest van studenten, alumni en docenten van het Conservatorium van Amsterdam. Dit orkest functioneerde zo als levend laboratorium waarin hij zijn onderzoeksresultaten steeds verder ontwikkelde en zo in klank kon omzetten.

Het Brahms Projectorkest is een samenwerking tussen het Conservatorium van Amsterdam en de Nieuwe Philharmonie Utrecht.

NB. Oorspronkelijk stond op deze datum het concertprogramma Rameau gepland, kaartkopers hebben bericht ontvangen over deze wijziging.