Martina Batič (foto Melle Meivogel)

Orpheus

Nederlands Kamerkoor + Martina Batič
za 4 mrt 2023 20:15 - 21:45
za 4 mrt 2023
20:15 - 21:45
  • za 4 mrt 2023
    20:15 - 21:45
    Grote Zaal

Programma

Frank Martin Five Songs of Ariel
Hans Werner Henze delen uit Orpheus Behind the Wire
Claudio Monteverdi delen uit Sestina: Lagrime d’amante al sepolcro dell’amata
William Schuman Carols of death
Ørjan Matre delen uit Orphic Songs
Pavle Merku Madrigali della buona morte

Uitvoerenden

Nederlands Kamerkoor
Martina Batič dirigent

Oude én moderne muzikale blik op de mythische Orpheus

De solistische topklasse van het Nederlands Kamerkoor is in goede handen bij Martina Batič – een van de toonaangevende koordirigenten van haar generatie en is, na vier jaar chef-dirigent te zijn geweest van het Koor van Radio France, per augustus ’23 de nieuwe chef-dirigent van het Danish National Vocal Ensemble – in een muzikale hervertelling van de klassieke Orpheus-mythe.

Henzes Orpheus Behind the Wire, geschreven voor een twaalfstemmig a-capellakoor, geeft een hedendaagse twist aan het verhaal van Orpheus en Eurydice. Het werk wordt gerekend tot de meer toegankelijke composities van Henze en bestaat uit een samenspel van klanken en lijnen die soms transparant en soms overweldigend zijn. De Orphic Songs van Ørjan Matre, gecomponeerd in opdracht van het Noors Solistenkoor, gaan in op het orfisme, een religieuze beweging die ontstond in de oud-Griekse cultuur en was gericht op de Orpheus-mythe. Matre baseerde zich voor dit werk op de oud-Griekse poëzie en verschillende orfische hymnes. Deze twee composities worden afgewisseld met werken van Claudio Monteverdi, William Howard Schuman en Frank Martin, waardoor een traditionele én moderne muzikale blik ontstaat op de klassieke mythe van Orpheus.

NB. Dit concert zou aanvankelijk gedirigeerd worden door Grete Pedersen. Kaartkopers hebben bericht ontvangen over deze wijziging.