Cuarteto Quiroga (foto Igor Studio)

Togetherness

Cuarteto Quiroga + Ilker Arcayürek
za 13 jan 2024 20:15 - 22:00
za 13 jan 2024
20:15 - 22:00
  • za 13 jan 2024
    20:15 - 22:00
    Pauze 21:05
    Grote Zaal

Programma

19.45 uur / Entreehal / Voorprogramma / Otilka Quartet
Maurice Ravel Deel 2 en 4 uit Strijkkwartet in F 
Johannes Brahms Deel 3 uit Symfonie nr. 3 (arr.)

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Jonathan Dove Togetherness (première)
Jonathan Dove In Damascus voor strijkkwartet en tenor 
Johannes Brahms Strijkkwartet op. 51 nr. 1

Uitvoerenden

Cuarteto Quiroga:
Aitor Hevia viool
Cibrán Sierra viool
Josep Puchades altviool
Helena Poggio cello

Ilker Arcayürek tenor

Vrijheid en eenzaamheid in twee werken van Jonathan Dove

De Engelse componist Jonathan Dove koos Togetherness als titel van zijn meest recent geschreven strijkkwartet. Hij leverde het werk af tijdens de pandemie, die ervoor zorgde dat mensen van elkaar waren verwijderd; samenzijn was niet vanzelfsprekend. De basis van een kwartet is samenzijn, ook dat viel weg tijdens de coronaperiode. ‘Togetherness gaat over het verlies van die intimiteit en de pogingen elkaar terug te vinden in de denkbeeldige ruimte van muziek’, aldus Bas van Putten in De Groene Amsterdammer.

Cuarteto Quiroga speelt nog een ander recent stuk van Dove samen met tenor Ilker Arcayürek, In Damascus. Het is een krachtige bewerking van teksten van de Syrische dichter Ali Safar; ‘een kil en krachtig visioen van onbeschrijfelijke schoonheid, verscheurd door een lukrake oorlog.’ Precies die thema’s van vrijheid en eenzaamheid komen ook terug in Brahms’ muziek. Hij deelde met zijn goede vriend en violist Joseph Joachim het motto 'Frei aber Einsam', vertaald in de muzieknoten f-a-e.

Oorspronkelijk zou dit concert plaats hebben gevonden tijdens de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam 2022. Door corona kon het toen niet doorgaan. Gelukkig kan de première van het nieuwe strijkkwartet van Jonathan Dove nu alsnog plaatsvinden.

Programmaboekje