AskoSchonberg + LOD - Rhapsody (foto Kurt Van der Elst)

Rhapsody

Asko|Schönberg, LOD muziektheater + Josse De Pauw
do 23 nov 2023 20:15 - 21:45
do 23 nov 2023
20:15 - 21:45
  • do 23 nov 2023
    20:15 - 21:45
    Grote Zaal

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding
Inleiding door Frederike Berntsen

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Frederik Neyrinck Rhapsody

Uitvoerenden

Asko|Schönberg
Josse De Pauw concept, spel
Anne Marcq scenografie
Luc Schaltin lichtontwerp
Pino Etz licht
Brecht Beuselinck geluid
Wim Piqueur video-ontwerp
Bart Mommerency techniek 
met beelden uit het LOMO archief van Max Pinckers

LOD muziektheater productie 
Asko|Schönberg, Klarafestival / KVS, Concertgebouw Brugge, Le Manège Maubeuge coproductie

De muzikaliteit van knarsende geesten

Acteur Josse De Pauw en componist Frederik Neyrinck laten zich inspireren door de legendarische VPRO-televisieserie Van de schoonheid en de troost uit 2000 van Wim Kayzer. ‘Vertel me wat dit leven de moeite waard maakt’, zo opende Kayzer het gesprek met kunstenaars, wetenschappers en filosofen. De Pauw vertolkt de gedachtestroom van Jane Goodall, George Steiner, J.M. Coetzee, Karel Appel en Edward Witten in dit bijzondere concert met gesproken woord. LOD-componist Frederik Neyrinck voorziet de vijf verschillende stemmen van een eigenzinnige compositie.

Na het herbekijken van de afleveringen Van de schoonheid en de troost wist Josse De Pauw: ‘Hier wil ik iets mee doen’. Rhapsody is een grillige voorstelling, een ode aan het denken, de twijfel en het niet weten. Want je hoeft niet altijd alles te begrijpen om te voelen dat het om iets belangrijks gaat.

‘In een imposante installatie van Anne Marcq [...] vertelt, zingt en danst De Pauw met de waardigheid en de trefzekerheid van een man die weet hoe hij tonnen levenswijsheid kan verpakken in allesbehalve zware theaterpoëzie.’ (Knack Focus)

‘De verschillende pogingen om het ongrijpbare te vatten botsen met elkaar, maar resoneren ook. Dat is het mooie van de rapsodie die De Pauw heeft samengesteld.’ (De Standaard)


Programmaboekje