AskoSchönberg olv Clark Rundell (foto Félice Hofhuizen)

City Life

Asko|Schönberg
do 18 apr 2024 20:15 - 22:00
do 18 apr 2024
20:15 - 22:00
  • do 18 apr 2024
    20:15 - 22:00
    Grote Zaal

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding
Inleiding door Frederike Berntsen

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Steve Reich Double Sextet
Tansy Davies Canopies of Liquid Light (wereldpremière)* 
Steve Reich City Life

* geschreven in opdracht van Asko|Schönberg

22.15 uur / Entreehal / Naprogramma Echoes of Nothing
Sean Haid countertenor
ntb piano

Uitvoerenden

Asko|Schönberg
Clark Rundell dirigent

Het kloppende hart van een metropool

De polsslag in het werk van Steve Reich leent zich bij uitstek om de sfeer van een metropool in muziek om te zetten. Voor City Life ging hij de straat op om de geluiden van New York op te nemen. Gesprekken, getoeter en alarminstallaties van auto’s, een heimachine, dichtslaande deuren, maar ook het kloppen van een hart. Gespeeld op samplers vormen die het fundament onder Reichs lofzang op de stad. Hij tovert New York tevoorschijn, in zijn onverstoorbare uitgestrektheid en zijn hectiek.

Polsslag is ook de grondslag voor Double Sextet, eigenlijk geschreven voor een ensemble dat speelt tegen een opname van zichzelf. De ritmes van de twee partijen grijpen in elkaar in snelle en langzame dansen. Voor dit concert schrijft Tansy Davies in opdracht van Asko|Schönberg Canopies of Liquid Light, een muzikale afdaling naar een onderaardse ruimte vol kreunende geluiden, echo’s en fluisteringen. Het is een plek waar de aarde, die onderdak biedt aan alles dat leeft, zelf lijkt te leven – een van de thema’s in de muziek van Davies.

Echoes of Nothing
Maandelijks randprogramma i.s.m. Conservatorium van Amsterdam 

Geïnspireerd door de quote ‘Every something is an echo of nothing’ van componist John Cage cureren drie studenten van het Conservatorium van Amsterdam (Dániel Bolba, Lisa Schreiber en Sean Haid) een eigen concertserie. De miniconcerten reflecteren op concerten uit de programmering in de Grote Zaal en bieden een nieuw perspectief op de concertervaring.

AskoSchönberg olv Clark Rundell (foto Félice Hofhuizen)
AskoSchönberg olv Clark Rundell (foto Félice Hofhuizen)