Australian String Quartet (foto Jacqui Way)

Avondconcert: Stanhope/Bennett, Mozart, Britten

Australian String Quartet + Lou Bennett AM
do 1 feb 2024 20:15 - 22:05
do 1 feb 2024
20:15 - 22:05
  • do 1 feb 2024
    20:15 - 22:05
    Pauze 21:15
    Grote Zaal

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding
Inleiding door Katy Hamilton

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Dr Lou Bennett AM / Paul Stanhope nyilamum - song cycles voor strijkkwartet en zang (wereldpremière) *
Wolfgang Amadeus Mozart Strijkkwartet nr. 15 KV 421
Benjamin Britten Strijkkwartet nr. 2

Uitvoerenden

Australian String Quartet:
Dale Barltrop viool
Francesca Hiew viool
Chris Cartlidge altviool
Michael Dahlenburg cello

Lou Bennett stem

Een Australische link

Het in 1985 opgerichte Australian String Quartet vertegenwoordigt het strijkkwartet op het oudste continent en doet dat op een bijzondere manier. Alle vier de musici bespelen een prachtinstrument van Guadagnini. Verder staat het ensemble voor uitdagende programma’s met een Australische link. Hun gelauwerde landgenoten Paul Stanhope en Lou Bennett gunnen de Strijkkwartet Biënnale de Europese première van hun compositie voor strijkkwartet, dit keer met toevoeging van de menselijke stem.

Mozarts Vijftiende strijkkwartet, het tweede van de zes aan Haydn opgedragen kwartetten, is een dramatisch werk dat in sfeer vooruitwijst naar Beethovens aangrijpende late strijkkwartetten. In zijn Tweede strijkkwartet slaat ook Britten een ernstige toon aan: het werk werd geschreven in 1945, ter herdenking van Purcells 250e sterfdag. Enkele maanden eerder maakte Britten samen met Yehudi Menuhin een concerttournee langs de net bevrijde Duitse concentratiekampen, een ervaring die zijn weerslag vond in dit kwartet.

Dit concert wordt live uitgezonden door de NTR op NPO Klassiek


*
nyilamum - song cycles, een samenwerking tussen Dr Lou Bennett AM, Paul Stanhope en het Australian String Quartet (ASQ) in samenwerking met Binung Boorigan, is tot stand gekomen in opdracht van het ASQ met genereuze steun van de nyilamum - song cycles Commissioning Circle en andere donateurs. Het ASQ bedankt zijn belangrijkste partner - The University of Adelaide, Government Supporters - The Government of South Australia en Creative Australia, en Instrument Partner - UKARIA, samen met Patron Maria Myers AC en leden van de Artists' Circle. We erkennen de Jaara Community en de verhalen die zij in zich dragen.