Karski Quartet (foto Filip Verpoest)

Trust

Belifante Quartet + Karski Quartet
vr 2 feb 2024 17:00 - 18:00
vr 2 feb 2024
17:00 - 18:00
  • vr 2 feb 2024
    17:00 - 18:00
    Bimhuis

Programma

Matijs de Roo Trust

Uitvoerenden

Belinfante Quartet:
Olivia Scheepers viool
Fiona Robertson viool
Henrietta Hill altviool
Pau Marquès i Oleo cello
 
Karski Quartet:
Kaja Nowak viool
Natalia Kotarba viool
Diede Verpoest altviool
Julia Kotarba cello

11 amateurzangers (i.s.m. Koninklijke Visio en muziektherapeute Jorien Habing)
Koor: Lieke Brouwer, Fransje Eiselin, Ron van der Genugten, Jorien Habing, Erik Looijenga, Annemieke van Sabben, Ingrid Tolsma, Lindsey Zwiers
Solisten: Lizabet Benink, Joy Barry, Sheraz Moeniralam

Een nieuwe klankwereld

In de aanloop naar de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam werkten twee jonge strijkkwartetten in het kader van de SQBA Residency samen met een groep blinde en slechtziende amateurzangers. Ze gingen op zoek naar het gemeenschappelijke en afwijkende: elkaar aanvoelen en inspireren, elkaars muzikale werelden verkennen en aangeven waar je grenzen liggen.

Trust is de titel van een stuk voor strijkkwartet en koor van componist Matijs de Roo. Hij schreef de muziek gedurende het verkennings- en werkproces van de musici en de amateurzangers. Met vindingrijke cues voor de zangers brengt hij beide groepen - het Nederlandse Belinfante Quartet en een koor bestaande uit blinde en slechtziende amateurzangers - op een sensitieve en effectieve wijze samen in zijn muziek.

Het Belgisch-Poolse Karski Quartet treedt op met drie solistische zangers. Vanuit hun individuele culturele achtergronden kozen deze drie amateurzangers verschillende benaderingen om met de strijkers te werken. Dit leverde drie indrukwekkende stukken op; elk stuk is een persoonlijk muzikaal kleinood. Koninklijke Visio, het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, was nauw betrokken bij de totstandkoming. Naast Trust spelen de kwartetten diverse kortere stukken uit het repertoire.