Laurens de Man (foto Juri Hiensch)

Die Kunst der Fuge

Laurens de Man
zo 14 apr 2024 11:00 - 12:00
zo 14 apr 2024
11:00 - 12:00
  • zo 14 apr 2024
    11:00 - 12:00
    Excl. drankje
    Kleine Zaal

Programma

Johann Sebastian Bach Die Kunst der Fuge

Uitvoerenden

Laurens de Man Fokker-orgel

Bachs meesterwerk in middentoonstemming

Een primeur voor het Fokker-orgel. De jonge Nederlandse organist Laurens de Man voert Bachs majestueuze Die Kunst der Fuge voor het eerst uit op dit instrument en daarmee voor het eerst in zuivere middentoonstemming. Bovendien krijgt het werk dat Bach nooit voltooide een nieuw einde, waarin zowel de componist als het 31-toonsorgel alle eer aan worden gedaan. Een uniek concert met Bachs Die Kunst der Fuge, zo puur als het nooit eerder klonk.

In de tijd van Bach was de middentoonstemming de standaard. De stemming zorgt ervoor dat toonreeksen meer kleur krijgen, omdat de afstand tussen de tonen niet overal gelijk is. Door de eigenschappen van het 31-toonsorgel is het daarom mogelijk om Die Kunst der Fuge van een meer gevarieerde klank met zuivere tertsen te voorzien. Harmonieën krijgen een archaïsche puurheid terwijl dissonanten scherper en dwingender klinken dan ooit.

Concert én rondleiding
Volg om 13.00 uur, na afloop dit concert, de rondleiding door het Muziekgebouw. Een ticket voor de rondleiding kost € 10,00.