Laurens de Man (foto Juri Hiensch)

Die Kunst der Fuge

Laurens de Man
zo 14 apr 2024 11:00 - 12:00
zo 14 apr 2024
11:00 - 12:00
  • zo 14 apr 2024
    11:00 - 12:00
    Excl. drankje
    Kleine Zaal

Programma

Johann Sebastian Bach Die Kunst der Fuge

Uitvoerenden

Laurens de Man Fokker-orgel

Bachs meesterwerk in middentoonstemming

Een primeur voor het Fokkerorgel. De jonge Nederlandse organist Laurens de Man voert Bachs majestueuze Kunst der Fuge voor het eerst uit op dit instrument en daarmee voor het eerst in zuivere middentoonstemming. Bovendien krijgt het werk dat Bach nooit voltooide een nieuw einde, waarin zowel de componist als het 31-toonsorgel alle eer aan worden gedaan. Een uniek concert met Bachs Kunst der Fuge, zo puur als het nooit eerder klonk.

In de tijd van Bach was de middentoonstemming de standaard. De stemming zorgt er voor dat elke toonsoort een eigen klank en kleur heeft. En ook dat er eigenlijk voor elke toonsoort opnieuw gestemd moet worden. Door de eigenschappen van het 31-toonsorgel is het mogelijk om de verschillende toonsoorten van de Kunst der Fuge volledig recht te doen. Harmonieën krijgen een archaïsche puurheid terwijl dissonanten scherper en dwingender klinken dan ooit.

Concert én rondleiding
Volg om 13.00 uur, na afloop dit concert, de rondleiding door het Muziekgebouw. Een ticket voor de rondleiding kost €9,50.