Ere Lievonen (foto Françoise Bolechowski)

Hollandse Meesters

Ere Lievonen
zo 2 jun 2024 11:00 - 12:05
zo 2 jun 2024
11:00 - 12:05
  • zo 2 jun 2024
    11:00 - 12:05
    Excl. drankje
    Kleine Zaal

Programma

Hans Kox Passacaglia en koraal voor 31-toonsorgel 
Peter Schat
Collages voor 31-toonsorgel
Christina Viola Oorebeek Serpentine
Guus Janssen Fok
Klaas de Vries Le Scale Ombrose (wereldpremière)
Peter-Jan Wagemans Dizzy (wereldpremière)

Uitvoerenden

Ere Lievonen Fokker-orgel

Zestig jaar Nederlandse muziekgeschiedenis op het Fokker-orgel

Niet alleen het Fokker-orgel, maar ook de Nederlandse componist in de schijnwerpers. Hoe gaan de belangrijkste hedendaagse Nederlandse componisten om met de mogelijkheden van het 31-toonsorgel? Verschillende smaakmakers van de Nederlandse muziek, zoals Klaas de Vries en Peter-Jan Wagemans, nemen de uitdaging aan en proberen het Fokker-orgel uit. Hun nieuwe werken klinken naast ‘klassiekers’ als Collages (1962) van Peter Schat en Passacaglia en koraal (1960) van Hans Kox. Ruim zestig jaar Nederlandse muziekgeschiedenis op het Fokker-orgel.

Om het Fokker-orgel bij de tijd te houden is nieuwe muziek van groot belang. Daarom krijgt een aantal Nederlandse componisten de opdracht om nieuw werk te schrijven. Elke componist krijgt enkele dagen de tijd om op het orgel te spelen. Daarna schrijven ze een miniatuur, waarin niet alleen hun eigen handschrift maar ook het orgel volledig tot zijn recht komt. Zo gaat het verkrijgen van nieuw werk voor het orgel hand in hand met een blik op de Nederlandse muziek van vandaag.


Concert én rondleiding
Volg om 13.00 uur, na afloop dit concert, de rondleiding door het Muziekgebouw. Een ticket voor de rondleiding kost € 10,00.