Stairway to Music 2019 (foto Milagro Elstak)

Stairway to Music

Scala for Ernestine
za 27 mei 2023 17:00 - 18:00
za 27 mei 2023
17:00 - 18:00
  • za 27 mei 2023
    17:00 - 18:00
    Excl. drankje
    Entreehal

Programma

Claude Debussy Trio pour flute, alto et harpe
Richard Rijnvos Riflesso sulla scala (wereldpremière)*

* tot stand gekomen met steun van Fonds Podiumkunsten

Uitvoerenden

Ernestine Stoop harp
Jana Machalett fluit (Debussy)
Martine van der Loo
fluit (Rijnvos)
Frank Brakkee altviool

De persoonlijke keuze van harpiste Ernestine Stoop

Stairway to Music van Asko|Schönberg en het Muziekgebouw is een intieme luisterervaring van ca. 45 minuten op de trappen van het Muziekgebouw. Deze keer heeft het programma ook een persoonlijke tint. Harpiste Ernestine Stoop neemt na ruim 40 jaar afscheid van het ensemble en stelde een programma samen waarin ze haar tijd bij Asko|Schönberg samenbalt tot twee essentiële werken, een van het begin en een van het eind van deze 40 jaar.

Korte lijn
Het eerste stuk is Trio pour flûte, alto et harpe van Claude Debussy. Een logische keuze omdat Ernestine Stoop dit stuk ooit instudeerde bij harpist Pierre Jamet, die op zijn beurt nog van Debussy zelf les had. De korte lijn met de componist is essentieel voor Ernestine.

Première
Aansluitend gaat Riflesso sulla scala, voor dezelfde bezetting, in première. Richard Rijnvos schreef dit stuk speciaal voor Ernestine. ‘Het was al een tijdje een wens van Richard om een ‘zustercompositie’ te schrijven bij het Trio pour flûte, alto et harpe van Debussy. Ik houd erg van dit trio en van Richards muziek, en heb al in meerdere stukken van hem gespeeld’, aldus Ernestine. Ook hier is de directe samenwerking met de componist belangrijk: ‘Richard stuurt mij fragmenten en dan stuur ik een opname terug. Daarna gaan we live aan de gang.' Daarmee is de cirkel rond.