Sound of Berberia

Filmpremière
za 7 okt 2023 20:30 - 22:30
za 7 okt 2023
20:30 - 22:30
  • za 7 okt 2023
    20:30 - 22:30
    Excl. drankje
    Grote Zaal

Programma

20.30 uur / Grote Zaal / Inleiding
Door Abdelkader Benali en Tarik El Idrissi in Nederlands en Tamazight, vertaling Khadija Al Mourabit

20.50 uur / Grote Zaal / Filmvertoning
Nederlandse filmpremière Sound of Berberia (2023)
Taal: Tamazight, Darija, Spaans gesproken, Engels ondertiteld

22.20 uur / Grote Zaal / Q&A
Met Tarik El Idrissi

Bijzondere roadmovie door de muzikale wereld van de Imazighen 

De film Sound of Berberia vertelt het verhaal van twee jonge Marokkaanse muzikanten die door Noord-Afrika trekken, op zoek naar de ultieme ‘Amazigh sound’ voor hun nieuwe album. Ze ontmoeten een journaliste die hen overhaalt om hun route te wijzigen. Dit geeft ze de kans om met de Touareg in noordelijk Mali te spelen, maar de beweegredenen van de journaliste blijven lang onduidelijk. Als ze haar intenties doorkrijgen, is het te laat.

Sound of Berberia toont de overeenkomsten en verscheidenheid in muziek, taal en cultuur van de vele Amazigh-volkeren in Noord-Afrika, de Imazighen. Het leefgebied van de Imazighen strekte zich uit van de Canarische eilanden tot aan de oase Siwa in Egypte en van Tunesië tot aan de Sahel.

Regisseur Tarik El Idrissi (1978) is zelf afkomstig uit Al Hoceima, een havenstad in het Rifgebergte, en zijn geboortegrond is een grote inspiratiebron. Zijn meervoudig bekroonde documentaire Arrhash ging over de strijd van Spanje in de Rif. Met schrijver Abdelkader Benali maakte hij de documentaire De reis van Khadija over de Amsterdamse Khadija Al Mourabit die op zoek gaat naar de strijdlustige verhalen van haar oma. Voor de Marokkaanse zender Tamazight TV regisseert hij sinds 2019 films en televisieseries.

Dit programma maakt onderdeel uit van het Afrovibes Festival 2023: Liquid Traces en wordt mede mogelijk gemaakt door Bades Foundation